<p>Louk Hombergen alias Van Veldeke, columnist van de Seniorenpagina SWOC.</p>

Louk Hombergen alias Van Veldeke, columnist van de Seniorenpagina SWOC.

(Foto: )
COLUMN

‘Dia’s’

  •   keer gelezen   Column

Nu we besprongen worden door virussen en de Engelse mutant zich ook nog zit te verkneukelen en een lachertje maakt van de Brexit, vond mevrouw Van Veldeke het hoog tijd dat we van de noodgedwongen zelfgekozen deel-isolatie best een deugd konden maken met zoals zij fijnbesnaard het hoenderhok beknuppelde: “Kom, we gaan eens wat opruimen!” Daarbij wijzend op het indrukwekkende archief diapositieven, gekiekt en geknipt vanaf het begin van de jaren 60 vorige eeuw. “O, nou, dat zijn er nogal wat. Dat geef ik je op een briefje,” reageerde ik met een zeker understatement, “kijk hier maar: (38x2x50) + (4x2x36) + (2x50) + (3x3x8) = 4260. Bruto! Bingo! Hier en daar zit er ruimte in de cassettes, dus hou het maar op zo’n 4200. Dat wordt dus een leuk en intensief digitaliseerkarweitje in coronatijd. We kunnen immers toch nergens heen.” Zo kwamen ze allemaal tevoorschijn: ingeraamd in glaasjes, perfect huisvlijtig omsloten met papieren plakrandjes in zwart-wit of gevat in van die verrekt handige kant-en-klaar plastic raampjes, een minderheid ordinair in kartonnetjes.

De triage die volgde liet niet lang op zich wachten. Plaatjes met volkomen onbekend geworden personages: afvoeren. Niet meer te duiden gebouwen, snuisterijen, landschappen, etc. voor het destijds mogelijk oppakken van een studie kunstgeschiedenis: de plastic zak. Bijeenkomsten met feestfiguren die aan het collectief geheugen compleet waren ontsnapt: naar het vierkante archief.

Maar de gekoesterde voorraad waar het allemaal om ging, waarnaar uitgekeken werd, kwam ook langs. De huwelijksdia’s. De kinderen - klein - op de kermissen van jaren. Sinterklazen - soorten en maten. Dito kerstmissen met bomen, stalletjes en feestmaaleters. De jubilea met familie, vrienden en kennissen. De vakanties met de vouwwagen, de caravan, in all-inclusive-comforttenten, hotelkamers, studio’s en appartementen. Enzovoort, enzovoort en ga zo maar door.
Ja lieve lezer, met iedere druk op de digitale kopieerknop komt - met gepaste ontroering - een heel leven voorbij.

Van Veldeke

Meer berichten