COLUMN

‘Hoogmoedswaanzin: regels voor het voetvolk niet voor politici’

  •   keer gelezen   Column

Ineens hangen lantaarnpalen weer vol met scheve borden, verscheurde of bekladde affiches. Lange tijd waren we daarvan verschoond. Onze gemeente had het verboden. Als je een lokaal festivalletje wilde organiseren, mocht je dat alleen nog maar aankondigen via de dure officiële publicatieborden, voor een meerprijsje in ledverlichting.

Het excuus voor de huidige ontsiering is een heilig goed: democratie. Alsof onze politieke vrienden en vriendinnen door God zelf gedetacheerde welzijnswerkers zijn. Ze jammeren over de groter wordende kloof tussen ‘de gewone man’ en de politiek. Maar ondertussen graven ze die zelf keer op keer dieper. Hun door hoogmoedswaanzin gedreven redenering: regels voor het voetvolk gelden niet voor ons. Onder het mom van democratie. Als andere publieke zaken niet meer aan de lantaarnpaal verkondigd mogen worden, waarom dan wel die koppen eraan hangen? De politieke partij die niet op andere wijze (dus volgens henzelf vastgestelde regels van orde en fatsoen) zijn naamsbekendheid aan de man kan brengen, moet zijn leiders aanmelden bij het arbeidsbureau. Armoe troef. Armoe in inhoud, armoe in creativiteit. Of de lantaarnpalen worden weer van iedereen. En dus niet alleen voor de élite.

Gezeten tussen hun jengelende kinderen worden thuiswerkers tot razernij gedreven, winkeliers en horeca-ondernemers horen met de week hun spaarpot holler klinken, jongeren huilen om het missen van hun vriendenkring. En politici? Die moeten fysiek vergaderen. Omwille van de democratie! Dat de verkiezingen door moeten gaan, begrijp ik. Uitstel is koren op de molen van complotdenkers. Uitsmeren over drie dagen is een prima optie. Maar dat is kennelijk niet genoeg. De hele maatschappij is ontwricht, echter zeggen dat de stembussen een uurtje eerder dicht moeten, kan niet. Omwille van de democratie? Flauwekul. Mijn moeder zei het al: geef zelf het goede voorbeeld. Praat fatsoenlijk met elkaar. Probeer de ander te begrijpen en durf te zeggen dat je het met hem eens bent. Lieg niet, beloof geen paradijs. Volg zelf de regels die je anderen oplegt (zie hierboven). Doe net alsof je een normaal mens bent voor wie normale regels gelden.

In Grave kunnen aan elke lantaarnpaal borden worden opgehangen om een zelfstandige gemeente te bepleiten. Dat zal niet beletten dat volgende week 80 tot 90% tegen een zelfstandige gemeente stemt. Een uitslag net zo voorspelbaar als de landelijke.

De gewone man of vrouw laat zich niet van de wijs brengen door (eigenlijk verboden) lantaarnpaalborden.

Koos

Meer berichten