COLUMN

‘Trots op Dien is heel wat anders dan Trots op Nederland’

  •   keer gelezen   Column

D’r was altijd dat geklooi met die grote ronde knop aan de zijkant van het televisietoestel. Mijn broer moest eraan draaien en als dan de sneeuw in het zwart-wit beeld tot een minimum was beperkt, riep de hele familie dat het goed was. Afblijven, niks meer aan doen. Totdat er toch weer te veel sneeuw was.

Die troebele beelden zorgden voor algehele euforie in de familie. In beeld was Joop den Uyl, maar daar ging het niet om. Als hij af en toe wat naar links of rechts wilde gaan, zagen we Dien Cornelissen zitten, ons Dien.

Dien kwam wel eens bij ons thuis en toen zij daar in de Tweede Kamer kwam zitten, straalde dat af op onze hele familie. Zo gaat dat met roem.

Dien Cornelissen was lange tijd (1971-1986) het enige Tweede Kamerlid uit de regio. Daarna hebben we lang moeten wachten voordat “wij” weer mee mochten doen in de Haagse bubbel.

Voor wie het belangrijk vindt, een jaar of vijf geleden beleefden we gouden tijden. Toen hadden we met Emile Roemer, Michiel van Veen en Erik Ronnes een stevige vinger in de Haagse pap. Lia Roefs uit Bergen deed in het begin van deze eeuw ook een poosje mee. En niet te vergeten D66-coryfee Paul Wessels uit Gennep. Die heeft op elk pluche waar een D66-er past, wel een keer gezeten. Zijn gloriemaanden waren die in de Tweede Kamer van december 1997 tot mei 1998.

Vergeet het maar dat we er morgenavond weer eentje uit ons midden mogen begroeten in Den Haag. Tussen de ruim duizend kandidaten trof ik slechts zes streekgenoten aan, allen op een kansloze plaats. Emile Roemer staat slechts ter versiering als laatste op de SP-lijst en zolang het CDA er geen dikke 60 haalt, wordt het ook niks met Frans Wouters (nummer 56) uit Overloon, Joost Hendriks (58) uit Cuijk of Mark Janssen (65) uit Wilbertoord. Peter Verstegen uit Vierlingsbeek heeft na vele omzwervingen zijn zielenheil gevonden bij Thiery Baudet maar zijn uitzicht op eeuwige roem is met plek 45 nog tamelijk ver weg. En het zal ook nog lang duren voordat Luud Klarenbeek uit Cuijk (nummer 10 bij Trots op Nederland) ons net zo trots maakt als mevrouw Cornelissen destijds, ons Dien.

Niks geen grote ronde schijf meer. Een druk op de afstandsbediening morgenavond is afdoende.

Koos

Meer berichten