COLUMN

‘Waar blijft het gebak en de excuus-brief uit Grave?’

  •   keer gelezen   Column

Anja Henisch maak je om de dooie dood de pis niet lauw. Begin vorig jaar kreeg ze een brief van de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar met de boodschap dat ze toch wel heel erg snel moesten besluiten of Grave wilde meedoen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Wim schreef niks raars want de discussie over een samenvoeging der gemeenten was al een jaar of vijf serieus gaande.

Maar tsjonge, tsjonge, wat schrok Wim toen hij de reactie van Graafse wethouder Anja kreeg. Anja liet met de steun van de Graafse gemeenteraad (althans het koppigste deel van die raad, een krappe meerderheid) weten dat ze zich potjandorie niet onder druk wilde laten zetten. Grave stamt uit de middeleeuwen, het hautaine en stroperige is ongewijzigd.

De tijd vervloog, de Graafse raad ruziede verder, ze deden een plas en alles bleef zoals het was: chaos en verdeeldheid. Totdat het Graafse volk zich ermee ging bemoeien. In maart gaf een grote meerderheid van de bevolking in een referendum aan dat ze af wilde van het gemodder in het stadhuis en heel snel hun zaken geregeld wilde zien worden door de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Wim Hillenaar zuchtte namens de 80.000 inwoners van de vier al samenwerkende gemeenten heel diep, streek over zijn hart en kreeg het klaar dat de minister voor het eerst in de geschiedenis de novelle ging toepassen om op het allerlaatste moment (ver voorbij de officiële termijnen) in een herindeling nog snel een extra gemeente te kunnen toevoegen. Wim wees niet naar zijn voorhoofd, hij vroeg niet of ze gek waren geworden, hij zei er niks over dat Grave al meer dan vijf jaar de tijd had gehad. Dus regelde hij, stevig geholpen door de andere drie burgemeesters, een vergadering van de gezamenlijke gemeenteraden. Want de minister had gezegd als ze binnen een week een besluit zou ontvangen, dat het waarschijnlijk nog wel geregeld kon worden. Waarmee Grave van alle ellende, financieel en politiek, is verlost. Echter, het mag tekenen bij het kruisje. Naamgeving, locatie gemeentehuis en organisatiestructuur van de nieuwe gemeente is al in kannen en kruiken. Waar Grave zo nodig over alles wilde meeblèren, heeft het nu niets meer in te brengen.

Het enige wat Anja te doen staat een zeer nederige excuus- en dankbrief te schrijven naar Wim, met gebak voor de 80.000 inwoners van de vier andere gemeenten.

Koos

Meer berichten