COLUMN

‘Welke sancties staan er op het opjutten door burgemeesters?’

  •   keer gelezen   Column

Het zal voorlopig niet gebeuren dat ik vanwege een wijntje op het terras het zes uur-journaal ga missen. Op tijd thuis voor het eten, hebben ze in Den Haag gedacht. Niet dat ze zich daar druk maken om huiselijke twisten bij ons thuis. Nee, het waren de burgemeesters van de grote steden die zich onbetamelijk hebben gedragen. Om hun mekkerende inwoners koest te houden. Hun laffe gedrag was burgerlijke ongehoorzaamheid van een bedenkelijke soort. Toeristen zijn er niet te bekennen. Maar de arrogantie van de grachtengordelbewoners maakt hen in deze tijden kennelijk tot veel grotere slachtoffers dan het gepeupel in de rest van het land. Welke sancties staan er op het opjutten door burgemeesters?

Toegegeven, ik ruil niet graag met het gezinnetje, met een adhd-ertje in hun midden, drie hoog op een flatje. En ik begrijp ieder die staat te blèren dat hij of zij het helemaal heeft gehad met Corona. Maar ook zonder me aan te melden bij de Rutte-fanclub zeg ik dat we nog heel even moeten volhouden.

Graag was ik vorige week even wezen kijken bij die bijeenkomst bij het gemeentehuis van Cuijk. Wie waren die honderd roeptoeters die kwamen melden dat ze zich “zorgen maken over de testmaatschappij waar we in terecht zijn gekomen”? Wat willen die mensen? Is het een verkeerd idee dat je je even laat testen als je blijft hoesten en proesten? En mag ik deze vaccinatie-weigeraars en hun onbespoten spruiten vragen uit de buurt te blijven van de erkende risicogroepen in mijn omgeving? Als ze nog geen dode hebben mogen begraven of geen jammerende corona-patiënt kennen, was deze bijeenkomst in Cuijk kennelijk de eerste keer in een jaar dat ze onder hun steen vandaan kwamen.

Ik weet niet hoe het moet, van virussen en maatregelen heb ik geen verstand. Daarvoor moet je bij Gerard Joling of Peter R de Vries zijn. Ik weet alleen dat er iets aan de hand is.

Ik hoop dat mijn favoriete kroegbaas snel weer zijn kas mag aanvullen. Maar of die gebaat is bij een open terras tot etenstijd bij een temperatuurtje van een graad of dertien, vraag ik me af. Hij zegt dat hij liever nog een paar weken had gewacht om dan écht te kunnen gaan tappen.

Van de gestegen populariteit van de grote steden-burgemeesters kan hij geen brood kopen.

Koos

Meer berichten