COLUMN

‘Vierlingsbeekse bejaarden nog erg jong en heerlijk dwars’

  •   keer gelezen   Column

Je hebt allerlei soorten jongeren. Peuters, snotneuzen, schooljeugd, hangjongeren, adolescenten. Vierlingsbeek heeft nog een heel aparte groep jongeren: jongeren die al lid mogen worden van de Bond van Ouderen. Zijn dat mensen die zowel gebruik mogen maken van een tienertoerkaart als van een gratis sneetje cake in de bejaardensoos? Maar dat slechts even tussendoor.

Waar het hier om gaat is dat van het Jongerencentrum en het daarbij behorende fenomenale jongeren-activiteitencentrum Gryphus het bestuur voor een verrassend deel bestaat uit mensen die om het maar zachtjes uit te drukken de middelbare leeftijd al zo ongeveer achter zich hebben. Dit vind ik om vele redenen mooi. Mensen die zich niet laten leiden door leeftijdscategorieën, niet achter de geraniums kruipen, niet zeuren over de jongeren van tegenwoordig. Giovanni van Loon is er zo eentje. Al zo ongeveer sinds halverwege vorige eeuw bij het jongerencentrum betrokken en nou nog steeds alive and kicking. Het zijn deze mensen waardoor Gryphus een fantastisch plekje heeft verworven in het regionale culturele leven en een zeer bijzonder festival als Op de Toffel ons leven deed opfleuren. Kortom, een eigenzinnig clubje. Daar kunnen we er niet genoeg van hebben.

Nu zijn er plannen in het dorp om het imposante kerkgebouw te vertimmeren tot een multifunctioneel centrum. Dat kost veel geld. En wat doe je dan? Dan probeer je er zoveel mogelijk clubs en groepjes in je nieuwe project te krijgen zodat de kosten verdeeld kunnen worden. Dus kreeg Gryphus en het bijbehorende jongerengespuis ook een plekje toegewezen. Tot schrik van Gryphus. Want welke jongeren willen nou bij de oudjes in de huiskamer gaan zitten. Nog liever in een oud en lekkend schuurtje in de tuin dan braaf gaan zitten wezen bij de oudjes in de gerieflijke huiskamer.

De opstandelingen van Gryphus - van wie trouwens velen ook in jaren echt jong zijn - hadden nog een ander argument om niet te willen verhuizen: de gemeente heeft de afgelopen jaren € 175.000,- in hun jongerencentrum gestoken. En zelf tikten ze ook al 50 mille aan verbouwinkjes uit.

Maar toch wil de gemeenteraad dat ook het JOC naar het nieuwe multifunctionele centrum verkast. Anders is de enorme investering voor het voormalige kerkgebouw niet te verantwoorden. Aan het weggegooide geld voor het jongerencentrum heeft de gemeenteraad kennelijk geen actieve herinneringen.

Ik ben benieuwd hoe dwars de Vierlingsbeekse (al dan niet gepensioneerde) jongeren blijven liggen.

Koos

Meer berichten