COLUMN

‘Veel is fris aan nieuwe gemeente, behalve de raadsleden’

  •   keer gelezen   Column

Plannen voor een grotendeels nieuw gemeentehuis in Boxmeer, een professioneel en fris filmpje over het logo voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk, sessies over dorpsplannen, jawel, ze maken er werk van. Er gloort iets nieuws.

Maar enkele ouwe sokken mogen we niet weggooien. De eerste wens bij het opzetten van een nieuwe, moderne ambtelijke organisatie van 700 (!) mensen zou natuurlijk zijn om vooraf 30% (vastgeroeste zeurpieten, niet vooruit te branden stoelbezetters, notoire dwarsliggers) linea recta te ontslaan. Maar de in beton gegoten ambtenaren-rechten bepalen dat je ook met hen verder moet. Zanik ik nou stereotiep over een ambtenaar? Nee, want bij elke reorganisatie van welk bedrijf dan ook, zit je met dit probleem: mensen die dagelijks bijhouden “hoe lang ze nog moeten” en exact 1 minuut voor tijd de paperclips en pen in slagorde in hun bakje hebben liggen.

Hoe fijn is het dat dit probleem niet bestaat bij de samenstelling van het hoogste orgaan: de gemeenteraad. Want, denk je, de politieke partijen kunnen naar hartenlust aan een frisse invulling van hun fracties werken. Weg dor hout, weg vastgeroeste beroepsvergaderaars.

Vergeet het maar. De mengeling van eer- en behoudzucht zorgt ervoor dat we straks een gemeenteraad van ouwe wijn in nieuwe zakken krijgen. In corona-tijd zou je het een leeftijd bepaalde hoog risicogroep noemen, een bonte mengeling van lokale mastodonten. Omdat zo ongeveer alle raadsleden van de vijf gemeenten nu vechten om een stukje pluche in de nieuwe gemeente, worden nieuwkomers met ellenbogen op afstand gehouden, desnoods met pek en veren de hut uitgejaagd.

Dus als het een beetje tegenzit, zit er straks geen enkele frisse, nieuwe, liefst jonge kop tussen de 37 raadsleden. Zie alle namen, inclusief lijsttrekkers, die D’66, Groen links/PvdA, Team Lokaal, Liberaal Land van Cuijk en VVD al naar buiten hebben gebracht. Die kennen we uit de huidige vijf gemeenteraden. Het CDA en SP maken het eerstdaags bekend, maar met zekerheid beperkt ook hun keuze zich tot oudgedienden. Bij het CDA wordt (ik verklap het alvast) Mark Janssen uit Mill de lijsttrekker. Hij is net als de nummers twee en drie, Bouke de Bruijn uit Boxmeer en Joost Hendriks uit Cuijk, nu al wethouder.

Alle partijen proclameren vernieuwing. Maar niet bij henzelf. Veel is fris en nieuw aan de toekomstige gemeente, behalve de wethouders en raadsleden.

Koos

Meer berichten