INGEZONDEN

‘Vrouwen doen een greep naar de macht in Land van Cuijk’

  •   keer gelezen   Column

Het is voor velen onder u waarschijnlijk een volstrekt overbodige waarschuwing. Maar toch: neem mij niet al te serieus. Ik zeg het maar even omdat ik vorige week had voorspeld dat Mark Janssen van Gaal uit Wilbertoord de lijsttrekker zou worden voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik had me op de eerste plaats vanuit de Land van Cuijkse wandelgangen wat verkeerde dingen laten influisteren. Maar misschien nog wel veel meer had ik me laten leiden door het gerommel binnen deze club in Den Haag en in Den Bosch. In Den Haag maakt de oude garde de dienst uit en jagen ze kritische geesten de tent uit. In Den Bosch hadden ze vorig jaar maling aan de tamelijk simpele voorspellingen dat het met mensen van Forum voor Democratie slecht kersen eten is. Dus dacht ik: waarom zou het in het Land van Cuijk wel goed gaan? Maar zie, ze kiezen een frisse, tamelijk jonge vrouw tot lijsttrekker.

Dat stemt tevreden.

De vrouwen gaan dus serieus straks een greep naar de macht doen in het Land van Cuijk. Nog niet in aantal, maar drie van de zes inmiddels bekend gemaakte lijsttrekkers zijn vrouwen. Nee, niet die van de progressieve partijen zoals u met uw vooringenomenheid had gedacht. Liberaal Land van Cuijk, Team Lokaal en het CDA laten zich leiden door een vrouw. En laat dat nou net het drietal partijen zijn die straks een college gaan vormen. Althans, dat voorspel ik dan maar weer even.

Het zegt nog niets over de kwaliteit, het garandeert nog helemaal niet dat er geen politiek gekonkelfoes zal zijn. Maar vooralsnog beschouwen we dit voor nu maar even als goed nieuws.

Komt de SP nog met een vrouw? Anonieme bronnen uit CU en Forum suggereren dat ze ook nog gaan deelnemen. Die zie ik zo snel nog niet een vrouw naar voren schuiven. Jammer wel dat iets anders wat ik vorige week aanroerde nog steeds het minpuntje is. Er komen bijna geen mensen in de nieuwe gemeenteraad die nu niet ook al raadslid of wethouder zijn of dat in het verleden zijn geweest.

Er is zelfs een theoretische kans dat er helemaal geen nieuwe mensen in de nieuwe gemeenteraad komen. Dat voorspel ik dan toch maar weer even. Maar trek u van mij niets aan, let op de feiten straks.

Koos

Meer berichten