COLUMN

‘Boxmeer geeft nieuwe dimensie aan Health Campus’

  •   keer gelezen   Column

Een veelheid van gebouwen en organisaties die het begrip Health Campus suggereert, is tien jaar na het bedenken ervan nog geen werkelijkheid. Jazeker, er staat een ziekenhuis, een respectabel en mooi ziekenhuis zelfs. En een Rabobank, wiens bijdrage aan de Health van het Land van Cuijk overigens nog niet geheel duidelijk is. Voor de rest hebben schapen er vrij spel. De gemeenteraad bleef al die jaren echter vasthouden aan de benaming van dit gebied ten noorden van Boxmeer. Ooit, in wat voor vorm dan ook zou het een ware Health Campus worden.

Welnu, het grote moment is daar. Doktoren en verpleegsters komen eraan te pas als het eigenlijk al te laat is, als het kwaad al is geschied. Een ware Health Campus voorkomt dat het zover komt. Preventie is het toverwoord, voorkom al die kwalen waarmee we ons naar het gemiddelde ziekenhuis, of zo u wilt Health Campus moeten spoeden.

Een blij mens, verlost van alledaagse zorgen, spelend als een kind, gelukzalig zwevend in een kermisattractie, is zijn kwalen een stap voor. Ziehier het concept voor een Health Campus volgens de meest progressieve inzichten van ’s lands preventie-instituten. Een blij mens vreet zich niet kogeltje-rond en piekert zich geen hartkwaal. 

Het gemeentebestuur van Boxmeer heeft de ultieme invulling van de Health Campus gevonden en slaat zich trots op de borst dat het bestemmingsplan nooit is veranderd in dat voor de vestiging van lelijke industrie of schier eindeloze pakhuizen. Op de Health Campus Boxmeer komt in september een kermis zoals ze die in de wijze omgeving nog nooit hebben gezien. Dit is heus geen goedmakertje voor het rondreizend circus van kermisexploitanten, dit wordt de ideale buurman van het Maasziekenhuis. Patiënten zullen er van pure opwinding spontaan uit hun bed stappen en de nabije geneugten der aarde opzoeken. Maasziekenhuis Pantein wordt Maasziekenhuis Wonderlijke Genezingen. Na de eerdere teleurstellingen rond de realisatie van de Health Campus, heb ik nooit kunnen bevroeden dat Boxmeer op deze geniale wijze alsnog invulling zou geven aan dit ambitieuze project. Zeg nou zelf, dit is toch veel mooier dan een verzameling gebouwen?

In datzelfde weekend van 17 september wordt in het centrum van Boxmeer afscheid genomen van de oude gemeente en de langst zittende burgemeester van Brabant. Een mooier startschot voor een nieuwe gemeente én nieuwe inzichten in de gezondheidszorg is niet denkbaar.

Koos

Meer berichten