<p>Column van Koos.</p>

Column van Koos.

(Foto: Aileen van Tilburg)
column

‘Het spel is op de wagen; bijltjesdag op het gemeentehuis’

  •   keer gelezen   Column

Als je een dezer dagen een ambtenaar van een van de vijf Land van Cuijkse gemeenten tegen het lijf loopt, dikke kans dat er iets aan zijn of haar humeur opvalt, chagrijn of een stralende blik. Om deze persoon tactvol te bejegenen is het goed te weten dat het spel op de wagen is. Het Spel van de Herindeling.

Dat kan voor deze of gene wel eens lullig uitpakken. Alle ambtenaren hebben afgelopen vrijdag namelijk een mailtje gekregen. Met daarin de mededeling wat hun functie in de nieuwe gemeente Land van Cuijk gaat worden. Iedereen mocht solliciteren op een van de 700 (zevenhonderd!) banen in de nieuwe gemeente. Dat was dus een spannend dagje, voor menigeen net voor het begin van hun vakantie. Strategisch goed gekozen tijdstip natuurlijk. In plaats van briesend en stampvoetend door het gemeentehuis te denderen, kunnen ze nu eerst even stoom afblazen op de camping. Voor de meesten gaat het ambtenarenleven van de kleine gemeente naadloos over in dat van de op vier na grootste gemeente van Noord-Brabant. Maar de ambitieuzen onder hen, loerend op een chef-functie met bijbehorend schaaltje extra, hebben liggen woelen in hun bed. Is het een bijltjesdag geworden?

‘Voor hoe velen is 6-8-2021 de geboortedag van een gefrustreerd leven geworden?’

Voor hoe velen is 6-8-2021 de geboortedag van een gefrustreerd leven geworden? Want ik heb zo zo’n vermoeden dat er meer mensen waren die chef hadden willen worden dan er chef-functies zijn. Net zo’n bijltjesdag gaat het worden op 24 november. Zijn er nu nog 85 gemeenteraadsleden in het Land van Cuijk, straks is er nog maar plaats voor 37. Ik garandeer je: er zijn er meer dan 37 die het eervol vinden om in die nieuwe gemeenteraad te komen. Dat wordt dringen, dus onze hoop dat er veel nieuwe, liefst frisse, gezichten komen, kunnen we wel laten varen.

Terug naar de ambtenaren. Een woord van troost voor wie de mail van afgelopen vrijdag een droeve boodschap bevatte: het leven gaat gewoon verder. Er zijn ondernemers die hun spaarcenten en misschien wel hun bedrijf door een lullig virus naar de knoppen zagen gaan, er zijn mensen die hun baan verloren. Jullie krijgen straks een mooi plekje, misschien wel aan het raam, in een fraai opgetut gemeentehuis. En één ding weet je zeker: tegen het eind van de maand wordt een keurig bedrag op je rekening bijgeschreven.

Koos.

Meer berichten