<p>De column van Koos.</p>

De column van Koos.

(Foto: Eigen foto)
column

‘Het verschil tussen een horecaondernemer en een Obersturmführer’

  •   keer gelezen   Column

Twee keer werd ik in de voorbije week herinnerd aan gruwelijkheden hier die je voorstellingsvermogen te boven gaan. Al zijn de huizen weer ordentelijk opgebouwd, zo heel erg lang is het nou ook weer niet geleden dat het moorden om ons heen dagelijkse kost was. 

Naar aanleiding van onderzoeken van Pointer en Follow the Money berichtte Omroep Brabant over de manier waarop Joden van hier werden weggevoerd en vervolgens afgeslacht. “Ik deel U mee, dat de door de Joden ingeleverde rijwielen op heden door mij in ontvangst zijn genomen en van gemeentewege behoorlijk zijn opgeborgen”, liet de foute burgemeester van Boxmeer in 1942 keurig aan de verantwoordelijke SS-Obersturmführer weten. Na de fietsen waren het de mensen zelf. Zijn volgende opdracht: “Er wordt verzocht om de in de bijgevoegde “Oproeping” genoemde joden te arresteren en op 13 oktober 1942 voor 10.00 uur over te dragen aan het veiligheidspolitiebureau in ‘s-Hertogenbosch, Wolvenhoek 7. De joden moeten de sleutels van hun appartementen meenemen, de appartementen zelf worden verzegeld door de wijkpolitie. Als andere volwaardige joden bij de genoemde joden wonen, moeten ze ook worden gearresteerd.” Volgt een lijst met namen, leeftijden, adressen. Vanuit Boxmeer werden op die dag 14 joden afgevoerd. Om te worden afgeslacht in Duitse kampen.

De tweede keer dat voorbije week de Tweede Wereldoorlog aan me voorbijtrok, was via Facebook. De Boxmeerse horecabedrijven Riche en La Bamba organiseren een kleinere variant van hun oorspronkelijk groots opgezet Pleinfeest. Omwille van het tegengaan van verdere verspreiding van een virus vragen ze straks bij de entree een bewijs van inenting. Onschuldig, lijkt me. Maar er zijn mensen die in deze simpele actie een vergelijking zien met wat joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. In de kronkeling van hun hersenpan doet zich een herhaling van de Gestapo-activiteiten voor. Er zullen voor een heel kleine minderheid goede redenen zijn om af te zien van een spuitje. Prima. Maar wie die brave mensen van Riche en La Bamba op één rij zet met de Obersturmführer van destijds, moet toch eens gaan kijken of hij of zij nog ergens een opa of oma kan vinden die hen kan vertellen over de joodse buurman en -vrouw die niet meer terugkeerden. 

Wie het verschil tussen de bouwhekken om het Boxmeerse festivalterreintje en de prikkeldraad van Auschwitz niet ziet, is reddeloos verloren.

Koos

Meer berichten