<p>En de kinderen moeten nu verder fietsen? </p>

En de kinderen moeten nu verder fietsen?

(Foto: Goedele Monnens )

‘Alleen voor raadsleden is verhuizing Metameer een verrassing’

  •   keer gelezen   Column

De raadsleden in St. Anthonis hebben ernstig zitten slapen. Gebeurt wel eens vaker met raadsleden. Maar het wordt pijnlijk nu ze hun mond alsnog open trekken over een onderwerp dat al jaren aan de orde was. Naderende verkiezingen, dan weet je wel hoe laat het is. Dat heet profileren.

De kwestie is de aangekondigde verhuizing van de middelbare school Metameer van Stevensbeek naar Boxmeer. De medezeggenschapsraad moet er nog wel zijn zegje over doen, maar dat plichtmatige, rituele dansje gaat de plannen heus niet doen veranderen. De raadsleden van SAN, CDA en Teamlokaal reageren verontwaardigd, de lokale VVD slaapt nog even door. Want het zal toch niet zijn dat die wél tegen Stevensbeek en omgeving durft te zeggen dat het een logische ontwikkeling is? 

De kritiek van ‘de politiek’ doet wat armetierig aan. Het gerucht ging al jaren maar nu het besluit is genomen door de overkoepelende onderwijsorganisatie OMO komen zij nog eens aankakken, een beetje sukkelig. Van wie ligt te slapen kun je moeilijk verwachten dat die eens wat sterke argumenten op een rij zet. Slecht voor het dorp Stevensbeek? Ja, is jammer, maar als zelfs de supermarkt en de pastoor al uit het dorp zijn verdwenen, kun je moeilijk verwachten dat een middelbare school dan maar voor wat dorpse reuring moet zorgen. 

En de kinderen moeten nu verder fietsen? Schei toch uit, zegt deze ouwe lul, in mijn tijd moesten de tieners vanuit Langenboom en Siebengewald naar Boxmeer fietsen. Geen pa of ma die er aan dacht hen met de auto weg te brengen, geen schoolbus te bekennen en een elektrische fiets had zelfs Chriet Titulaer nog niet bedacht. Blij waren mijn klasgenoten uit bijvoorbeeld Afferden en Siebengewald als de vries- of hoogwaterperiode weer voorbij was want dan hoefden ze niet meer over Gennep om te fietsen. Ik woonde tamelijk dichtbij maar zij moesten zich minder vaak bij de conrector melden vanwege te laat komen. Ondanks, of misschien wel dankzij die karakter versterkende ontberingen hebben ze bijna allemaal hun einddiploma gehaald. In tegenstelling tot mij, terwijl ik met tweemaal zitten-blijven toch grondig werk van mijn middelbare school had gemaakt.

Misschien was dat laatste wel omdat ik veel had zitten slapen (vanwege dringende andere activiteiten), net als dat stelletje uit St. Anthonis. Maar ik werd slechts door een paar vriendjes uitgelachen.

Koos

Meer berichten