<p>Bart Theunissen neemt deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.</p>

Bart Theunissen neemt deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

(Foto: Patrick Bongartz Fotografie)

‘Partij-ideoloog Bart stuwt het LvC op in de vaart der volkeren’

  •   keer gelezen   Column

Bart Theunissen is dé man. We hebben al twaalf partijen die zich in de strijd werpen voor de gemeenteraadsverkiezingen, morgen over acht weken. Maar die twaalf zijn er dertien in een dozijn, mitsen en maren, enerzijds zus, anderzijds zo, een beetje bouwen en lief zijn voor onze oudjes. Met Bart is het duidelijker. Bart, als twijfelende Millenaar geboren, als Cuijkenaar een alwetend fenomeen geworden. Veertig jaar ambtenaar geweest aldaar, maar een parel voor de zwijnen, te weinig naar hem geluisterd. Anders zou het nu wel beter gaan met Cuijk.

Bart Theunissen heet de dertiende partij voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de gewone sterveling is 13 het ongeluksgetal, Bart weet wel beter. Met de partij van Bart never a dull moment, met lijsttrekker Bart geen enkele twijfel. Met partij-ideoloog Bart stoomt het Land van Cuijk op in de vaart der volkeren. Andere partijen zijn “huichelachtig, plegen kiezersbedrog, doen aan gekonkel, bedrijven machtspolitiek of zijn dominant en intimiderend”. (De Gelderlander, 21-9).
Of Bart zelf af en toe iets van dergelijke trekjes heeft, durf ik hier niet te beweren. Wel dicht ik hem de gelukzalig stemmende kwaliteit toe de waarheid in pacht te hebben. Goeie eigenschap voor een politicus. Want als je niet in jezelf gelooft, waarom zouden anderen dan in je geloven?

Neem nou zo’n kwestie als het burgemeesterschap. Eerst moet er een nieuwe gemeenteraad worden gekozen. Die moet dan een profielschets opstellen en dan maar afwachten wie de commissaris van de koning wil voordragen. Kortom, dat is nog ver van huis en ongewis. Maar niet voor Bart. Bart wil dat Wim Hillenaar burgemeester wordt. Punt. Einde discussie. Dat anderen (ver op de troepen en procedure vooruitlopend) de naam van Emile Roemer durven noemen, vindt Bart “ongehoord” (Maasdriehoek, 22-9). Hoe durven ze. Hoe menen ze het beter te weten dan Bart?

Ik verheug me op de komende campagne. Een campagne, zo vermoed ik, die geheel overbodig is als ieder maar wil luisteren naar campagneleider Bart Theunissen. Benieuwd wat hij samen met partijstrateeg Bart Theunissen de komende weken nog voor ons in petto heeft.

In de wandelgangen verneem ik dat de Lijst Bart Theunissen nog op zoek is naar een stemmentrekkende lijstduwer. Volgens geruchten zou die al gevonden zijn, de naam is Bart.

Koos

Meer berichten