Willy Baltussen (58) is melkveehouder in Landhorst, lid ZLTO Land van Cuijk, bestuurslid en deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust
Willy Baltussen (58) is melkveehouder in Landhorst, lid ZLTO Land van Cuijk, bestuurslid en deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust (Foto: )
BOERENCOLUMN

‘Nazomer’

  •   keer gelezen   Column

Al eeuwenlang gaan de boeren mee in het ritme van de seizoenen. Wij ook, op ons melkveebedrijf “De Velderhoeve”. In de wintermaanden staat het vee op stal. Het werk is meestal binnen en we zoeken ook vaker de gezelligheid in huiselijke sfeer op. 

Bij de eerste tekens van de lente begint het te kriebelen. De planning voor komend seizoen komt op tafel en de voorjaarswerkzaamheden beginnen. Ook de natuur rond de boerderij komt tot leven. Als eerste meldt de torenvalk zich met zijn scherpe roep; hij komt de nestkast inspecteren. Als de dag nadert dat de koeien weer naar buiten mogen, merk je dat de koeien wat nerveus worden. Ze staan vaak met de koppen omhoog en lijken te vragen “Mogen we naar buiten?” Als we de deuren openen is het altijd dolle pret. Hoe goed we de koeien binnen ook verwennen, buiten in de wei is voor de koeien fijn. 

Als de eerste zwaluwen hun vertrouwde nest weer komen opzoeken dient de zomer zich aan. Ruim 40 nesten huis- en boerenzwaluwen hadden we dit jaar. De zomer is voor ons een afwisseling van hele lange drukke dagen en rustige dagen waarop we genieten van het moois om ons heen. Regelmatig een regenbui was fijn; echt boerenweer met goede gras- en maisgroei met minder werk en minder kosten. 

Het is inmiddels al september; ik vind dat de mooiste periode. De nazomer; veel zonnige dagen met aangename temperaturen. De maisoogst staat voor de deur. De voeropslag is weer gevuld en dit geeft een veilig gevoel voor de winterperiode. De zwaluwen zijn vertrokken, je gaat ze opeens missen die druktemakers. 

De herfst meldt zich. Met frisse tegenzin gaan we het onstuimige weer trotseren. Als boeren trotseren we wel vaker onstuimigheid, vanuit een deel van onze samenleving. Vaak gestoeld op onwetendheid. Als ik hierover mijn gedachte laat gaan, bedenk ik me telkens weer hoe we ons werk doen in harmonie met de seizoenen. Ik realiseer me dan ook hoe rijk we zijn en dat we het mooiste beroep hebben wat er is!

Willy Baltussen, Landhorst

Meer berichten