Erik Geene
Erik Geene
BOERENCOLUMN

‘Klimaatverandering’

  •   keer gelezen   Column

Herfst is voor ons als akkerbouwer oogsttijd. Een drukke tijd om alles weer van het land te krijgen. Maar uiteindelijk liggen de aardappelen in de schuur, bieten op de hoop en de mais in de kuil. We kunnen nu de balans opmaken. Het is wel even schrikken als je alle kosten op telt. De gestegen brandstofprijzen hakken er bij ons ook in. En daar valt moeilijk op te bezuinigen. De oogst moet toch van het land. En dan lees ik de krant: ’KLM Cargo groeit hard”. Die hebben blijkbaar geen last van de gestegen brandstofprijzen. ‘De flesjes water, kroppen sla en zelfs de Noorse zalm vliegen vanuit Schiphol de wereld over’, aldus de krant. CO2 footprint is hier geen issue. De consument betaalt en wordt op zijn wenken bediend. En juist de CO2 footprint is belangrijk om de klimaatverandering tot stoppen te brengen. Daar hebben we destijds in Parijs afspraken over gemaakt en dat proberen ze in Glasgow verder aan te scherpen. Dat is een goede zaak. Als beroepsgroep hebben wij er het meeste last van denk ik. Langere droge periodes en heftige buien in de zomer hebben ons de laatste jaren veel geld gekost en dat lijkt alleen maar erger te worden. 

Je kunt het de consument niet kwalijk nemen. Bij het kopen van een product staat nergens vermeld wat de uiteindelijke impact op het milieu is. Juist in Nederland geproduceerde producten hebben vaak de laagste CO2 footprint van de wereld. Dit komt omdat we hier hoge opbrengsten hebben met een lage input. Ook het varkensvlees dat wij produceren heeft een lage CO2 footprint. Bij de productie van zuivel, bier, snoep, brood, zonnebloemolie en zelfs bij de productie van ethanol komen reststomen vrij die we aan de varkens voeren en waarvan ze ook nog eens efficiënt groeien. En juist die veehouderij willen ze hier halveren, ofwel de productie het land uit jagen, om dan vervolgens de producten die we te kort komen gewoon te importeren. Daar schiet de bv Nederland niets mee op en het klimaat al helemaal niet.

Erik Geene, varkenshouder en akkerbouwer op De Zaanpeel in Landhorst, deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust en lid ZLTO Land van Cuijk

Meer berichten