<p>Koos denkt te weten wie de meeste stemmen krijgt.</p>

Koos denkt te weten wie de meeste stemmen krijgt.

COLUMN

‘Exit-poll marktonderzoeker Koos: vier partijen redden het niet’

  •   keer gelezen   Column

Naast belangstelling voor mijn gezondheid en mijn kleinkind, was de laatste tijd de meest gestelde vraag aan mij: op wie moet ik in godsnaam stemmen? 

Welnu: ik weet het ook niet. Zelfs niet na het lezen van al die verhalen over kandidaten die de meest fantastische vergezichten schetsen, maar die wijselijk hun mond hadden moeten houden. Want het was geleuter. Nada, niks. Alleen maar algemene prietpraat over gelukkige mensen, iedereen helpen en voorzieningen voor allen. Of het moet Ben Litjens uit Grave zijn die klip en klaar stelt dat stikstof een door de politiek verzonnen probleem is. Ik weet het dus niet.

Dus heb ik opiniepeilbureau Koos ingeschakeld, want ik ben met u wel heel erg nieuwsgierig. Het is het spel, hè, dat vind ik zo leuk. Welnu, genoemd bureau is er helemaal uit. Zoals opinie-onderzoekers het altijd zeker weten.

Eerst maar even melden, dat tot onze grote opluchting vier partijen het niet gaan redden. Het hadden van mij meer partijen mogen zijn. Maar hier zijn de verliezers: Christen-Unie (te onbekend, te weinig gelovigen alhier), Lijst Bart Theunissen (geen behoefte aan Johnny-the-selfkicker, maar wel leuk om een biertje met hem te pakken), Keerpunt (Ben Litjens moet blijven doen waar hij goed in is: straatstenen verkopen), 50+ (wel heel sympathiek, zo’n asielzoeker uit de USA).

De mond van Peter Verstegen en het gelal van Forum is bombastisch genoeg om ondanks een volstrekt warrige boodschap toch in de nieuwe gemeenteraad te komen, net als LPG dat lokaal in Grave genoeg mensen met zich mee weet te slepen. D66 heeft last van de landelijke malaise en slaagt er wonderlijk genoeg net als de VVD niet in om het Haagse succes naar het Oost-Brabantse te vertalen. SP heeft mede door het lokaal afhaken van Emile Roemer zijn beste dagen gehad, terwijl de linkse broeders van Groenlinks/PvdA profiteren van de landelijke wederopstanding. Team Lokaal en Liberaal Land van Cuijk scoren in veel dorpen hoog, maar missen er een paar. Dat is nou net het sterke punt van het CDA: die halen in elk van de 33 dorpen wel hun traditionele stemmen.

Aldus worden de 37 zetels verdeeld: Team Lokaal 7, CDA 8, SP 4, VVD 3, Theunissen 0, D66 2, LPG 1, CU 0, GL/PvdA 4, Keerpunt 0, Forum 2, 50+ 0, Liberaal Land van Cuijk 6.

Het zij zo.

Koos

Meer berichten