<p>Lilianne Ploumen (in het roze) ondersteunt haar partijgenoten in het Land van Cuijk.</p>

Lilianne Ploumen (in het roze) ondersteunt haar partijgenoten in het Land van Cuijk.

(Foto: Bas Delhij)
COLUMN

‘Hoe links een serieuze factor had kunnen worden in Land van Cuijk’

  •   keer gelezen   Column

Ik kan de koe nog lang in de kont blijven kijken, maar ik krijg mijn voorspelling van vorige week niet recht geredeneerd. Ja, op veel punten wel in de goede richting. Helaas ben ik geen bestuurskundige en kan ik niet als ene professor Marcel Boogers achteraf haarfijn uitleggen waarom het CDA zo groot is geworden. Tuurlijk, geef mij een uitslag en ik verzin er wel een verhaal bij.

Van slechts zes van de 13 partijen had ik het juiste zetelaantal voorspeld. Ik heb mezelf – en was dat maar voor de eerste keer – zwaar teleurgesteld. Maar toch. Ik leen even wat zelfvertrouwen van een bestuurskundige en ga daarmee een week na dato enkele belangwekkende adviezen geven aan de diverse partijen. Niet aan het CDA, want die weten het wel.

Mijn advies aan Team Lokaal: opruimen die ouwe meuk. Bekijk eens even hoeveel versleten koppen jullie bovenaan de lijst hadden staan. Kun je je er met zoveel wijn in nieuwe zakken over verwonderen dat jullie in veel plaatsen 30 tot 40% aan stemmen verloren? Aan de vier partijen die het niet haalden – een keurige voorspelling van mij – slechts de boodschap: houdoe, bedankt en nooit weer.

Iets uitvoeriger moeten we stilstaan bij onze linkse vrienden. In Den Haag denken D66, Groen Links en PvdA er soms over één front te vormen. Ik zou zeggen, dan doe je dat toch zeker in een gebied als dit waar links altijd al aan de laatste mem hangt. Maar nee hoor, met name D66 moest toch echt zijn eigen geluid laten horen. Waarvoor dank, ze kunnen nu met ocharm twee raadsleden gaan zitten roeptoeteren. En Groen Links/PvdA heeft drie zetels, proficiat. Ik heb net even zitten tellen, maar als ze samen één lijst hadden gevormd hadden ze – door het wonderlijke stelsel van verdeling van restzetels – zes zetels gehaald. Ofwel: de derde partij in de nieuwe gemeenteraad. Jullie waren zowaar een factor van belang geworden.

Rest me de volgelingen van Forum op te roepen om net als de andere partijen de verkiezingsposters op te ruimen, hetgeen tevens de symbolische, hoopvolle boodschap zou zijn dat we nooit meer iets van hen gaan horen. Echter, Peter Verstegen wordt Forum-gemeenteraadslid, eenzaam en alleen, maar toch…

Ik kijk de koe nog maar eens in de kont en snap het allemaal wel.

Koos

Meer berichten