<p>Een herkenbaar beeld voor gebruikers van de N602 tussen Sint Anthonis en Mill.</p>

Een herkenbaar beeld voor gebruikers van de N602 tussen Sint Anthonis en Mill.

(Foto: )
column

‘Voortschrijdend inzicht en foetsie is die zes miljoen euro’

  •   keer gelezen   Column

Om redenen die u totaal niet zullen boeien, brengt mijn auto mij nogal eens naar Sint Anthonis, Wanroij en ommelanden. Dat is een heel gedoe. Onder onze ogen voltrekt zich daar een infrastructureel drama van jewelste. Opknapbeurt van de doorgaande weg, met bijbehorende stoepranden. Je ziet ze graven en ploeteren, je rijdt een stukje om, met alle begrip. Als de nieuwe weg er eenmaal ligt, zijn wij als weggebruiker blij, de wethouder trots en de aannemer hoopt op verdere aanpassing van het plan.

Maar je mag toch hopen dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. Hier heeft een monster rondgewaard, in wiens aanzien eenieder schielijk achter zijn gordijnen kroop. Niemand die dat monster eens recht in de ogen keek en aan de ketting legde. Het project werd begonnen in 2018 en zou een half jaar duren. Nou, probeert u vier jaar later maar eens door Wanroij te rijden; voor de zoveelste keer afgesloten, voor de zoveelste keer moesten er foutjes worden hersteld. De nieuwe bestrating was hobbeliger dan het karrespoor ter plekke begin vorige eeuw. Er werd in 2018 6,4 miljoen voor uitgetrokken, inmiddels is de kostenpost opgelopen tot 12 miljoen. Dat heeft volgens voormalig wethouder Huub Bellemakers te maken met ‘voortschrijdend inzicht’. Kan zijn, maar ik kan je vertellen dat als ik thuis bij een verbouwing met zulk voortschrijdend inzicht kom aanzetten, ik het schaap aan het schijten heb.

Er is hoop. Het CDA gaat vragen stellen. Je mag toch wensen dat ze nog ergens een Pietertje Omtzigt in huis hebben om eens flink in deze pot te gaan roeren. Behalve de irritaties door het jarenlange omrijden, valt het menselijk leed hier uiteraard wel mee. Maar het ongrijpbare en toch voor ieder zichtbare gebrek aan planning, (financieel) toezicht, verantwoordelijkheid en deskundigheid is hemeltergend. Het CDA zegt te willen leren van de gemaakte fouten. Wat leren? Vertel eerst maar eens wie en wat. Of die dan de kans krijgt nog iets te leren, zien we daarna wel.

Het budget met zes miljoen overschreden. Je krijgt hier het gevoel dat honderd mensen - ambtenaren, wethouders, raadsleden, onderaannemers - zich om hun eigen stoeprandje druk maakten. Maar niemand zag het totaal. Kan dit zomaar? En moeten we vrezen dat de uitbreiding van het gemeentehuis in Boxmeer niet de geplande 12 maar 24 miljoen gaat kosten?

Koos

Meer berichten