<p>Koos</p>

Koos

(Foto: Maas Driehoek)
COLUMN

‘Hoe krijgt Gennep in hemelsnaam alle kikkers in de kruiwagen?’

  •   keer gelezen   Column

Gennep heeft een geweldig mooi centrum. Het was zo’n gek idee dan ook niet toen ze een jaar of dertig, veertig geleden een rondweg aanlegden om het doorgaande verkeer het fraaie centrum niet te laten teisteren.

Maar in de zucht om mee te gaan in de vaart der volkeren, moest de auto in het centrum natuurlijk wel ruim baan blijven behouden. Met als gevolg dat die lange Spoorstraat onooglijk en onprettig bleef, in schrille tegenstelling tot de Markt en de Niersstraat. En kwakkelde het door, temeer omdat er in de jaren ’60, ’70 en ’80 te weinig is gebouwd om Gennep tot het echte centrum van dit stukje Noord-Limburg te maken, te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken.

Er moest een bureau aan te pas komen, maar nou gaat het dan toch gebeuren. Het karwei van tientallen jaren geleden zal worden afgemaakt. De Spoorstraat dient in oude glorie te worden hersteld, terug naar de tijd waarin niet elke bloempot, boom of stukje gras moest wijken voor de auto. Het staat allemaal in een plan. En zo’n plan heet in het jargon – om vooral toch maar duidelijk te maken dat het niet door een paar snotneuzen in elkaar is geflanst - de beeldkwaliteitswijzer. De ‘intieme beslotenheid’ moet worden terug gebracht, de Spoorstraat moet een ‘voorname allée met bomenrijen’ worden.

Net als u ben ik daar helemaal voor. Maar, natuurlijk is er een maar, hoe gaat dit in de praktijk uitpakken? Hoe worden de eigenbelangen van de pandeigenaren gecombineerd met de fraaie schetsen van de door de gemeente ingehuurde stylisten? Gaan de huiseigenaren braaf hun versteende voortuin vervangen door teelaarde en planten. Wie schroeft de te schreeuwende gevelreclame van de muren, wie gaat een supermarkteigenaar duidelijk maken dat zijn raam voor 80% niet beplakt mag zijn? Die laatste heeft van zijn commerciële adviseurs juist gehoord dat het boeltje dichtgeplakt moet zijn. En oh ja, zonneschermen op de bovenverdieping zijn uit den boze.

De gemeenteraad weet nog niet wat het gaat kosten. Doet er niet toe, als je het mij vraagt. Laat die gemeenteraad maar eens goed nadenken over hoe je al dit fraais gaat creëren, hoe alle kikkers in de kruiwagen te krijgen?

Maak Gennep weer mooi, pak het en consequent en stevig aan. Opdat de klus van veertig jaar geleden kan worden afgemaakt.

Koos

Meer berichten