<p>Koos</p>

Koos

(Foto: Maas Driehoek)
COLUMN

‘Het ei van Columbus: gedragsverandering in plaats van nieuw asfalt’

  •   keer gelezen   Column

Er is een probleem met de Spoorstraat, een van de drukste straten in Boxmeer, zo niet in de regio. De gemeente Land van Cuijk is bezig met een ‘integrale mobiliteitsvisie’. Dus dat komt heus wel goed. Maar zo lang die visie nog niet op papier staat en geen spijkers met koppen zijn geslagen, is het misschien goed dat we even kijken wat er aan de hand is.

Er is recent veel rumoer rond deze weg. Het begon met een actie van de aanwonenden die middels een raamaffiche kenbaar maken dat van deze hoofdweg een 30 km-straat gemaakt moet worden. Maar waar moet het verkeer dan heen? Een jaar of 15 geleden was er het plan om aan de noordzijde een rondweg aan te leggen. De tunnel onder de snelweg ligt er zelfs al. En als toen vaart gemaakt zou worden, zo beloofde het rijk, zou er een miljoenen-subsidie klaar liggen om ook onder de spoorlijn door te duiken. Echter, de gemeenteraad van Boxmeer vond het toen ondanks die subsidie een te dure grap en stemde het plan af. Waardoor Boxmeer nu met de gebakken peren zit.

Wel zijn we ondertussen slimmer geworden. In plaats van voor vele miljoenen een rondweg aan te leggen, zet wethouder David Sölez nu in op gedragsverandering. Het ei van Columbus. Dat kost niks.

Een oplossing ook waarmee de Spoorstraat-bewoners op hun wenken worden bediend. Een soort natuurlijke oplossing. Want de wethouder constateert dat de straat dichtslibt door het vele verkeer. En dat er dus helemaal niet te hard gereden kan worden. Je kunt dat ook natuurlijke gedragsverandering noemen.

Maar toch – je laat je inwoners immers niet voor Jan met de korte achternaam actievoeren – maakt de gemeente werk van de wensen van de aanwonenden. En geen half werk. Er zal het DSI worden opgehangen, ofwel de digitale snelheid indicatie. Zo’n ding zet een smiley in werking. Met als gevolg dat praktisch elke passant vriendelijk met een smiley wordt begroet, althans ieder die zich aan de snelheid houdt. Wat lees ik in het bericht daarover: “Een smiley dus voor wie zich, hoewel dat niet het probleem is in de Spoorstraat, aan de juiste snelheid houdt.” Lees deze laatste zin nog een keer.

Een probleem dat geen probleem is, wordt opgelost. Nu nog het probleem dat echt een probleem is, oplossen. Ik zou zeggen: gedragsverandering, iedereen met de fiets.

Koos

Meer berichten