Foto:
RAADSLID AAN HET WOORD

‘Ik bekijk politieke onderwerpen vanuit het oogpunt van mijn kiezers’

  •   keer gelezen   Column

Ik ben Johan Hermanussen, 45 jaar, geboren en getogen in Maashees, het meest zuidoostelijke dorp van onze gemeente. Getrouwd met Petra en samen hebben we zoon Niels en dochter Anouk.

Inmiddels ben ik al meer dan 20 jaar actief als gemeenteraadslid. Eerst in de voormalige gemeente Boxmeer voor de partij VDB/LO (vele jaren als fractievoorzitter) en nu in de nieuwe gemeente Land van Cuijk voor de partij Liberaal LVC. Binnen de partij ontferm ik me over financiële onderwerpen, ruimtelijke ordening en mobiliteit (verkeer en vervoer).

In het dagelijks leven heb ik een handelskwekerij. We leveren veelal bomen en planten aan hoveniers, gemeenten en grootgroenvoorzieners. Daarnaast handel ik in tractoren en landbouwmachines.

Afgelopen donderdag hebben we een raadsvergadering gehad waarbij we voor mij als belangrijkste onderwerp ‘de huisvesting van statushouders in het voormalige AZC in Overloon’ hebben besproken. De aanleiding van de discussie was dat o.a. wij als partij onaangenaam verrast waren door een krantenbericht dat er statushouders op de locatie van het AZC Overloon gehuisvest gaan worden. Het college van B&W had al besloten dat dit zou gaan gebeuren zonder ook maar een enkel vooroverleg met de betrokken dorpsraden en buurtbewoners. Zelfs de gemeenteraad waren ze vergeten te informeren. Als gemeenteraadsleden moesten wij dit nieuws vanuit de krant vernemen. Deze manier van communicatie zet iedere vorm van democratie en burgerinspraak op een zijspoor. Ik was daar afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering dan ook erg verbolgen over. Vandaar dat wij als Liberaal LVC het initiatief hadden genomen om een motie op te stellen waarin wij het hele proces weer terug wilden draaien en dat we het college de opdracht wilden geven om eerst met de bewoners van o.a. Overloon en Stevensbeek in gesprek te gaan. De meerderheid van de gemeenteraad wilde ons hier niet in steunen. Dit betekent dat de statushouders sowieso in het complex komen (besluit is genomen) en dat buurtbewoners alleen nog maar voor de vorm mee mogen praten over de invulling. Wat ons betreft distantiëren we ons van deze aanpak, we willen niet dat de komst van de statushouders opgelegd wordt en dat gebeurt nu dus wel. Ik ben niet tegen de huisvesting van statushouders, maar gezien het verleden met het AZC Overloon is in dit geval overleg met de omgeving meer dan belangrijk, want zonder draagvlak kunnen we wachten op nieuwe problemen. Onze inbreng is terug te kijken op lvc.bestuurlijkeinformatie.nl. Hier kun je zien hoe ik gestreden heb voor de rechten van o.a. de Overloonse en Stevensbeekse burgers tijdens de behandeling van dit onderwerp.

Johan Hermanussen, Liberaal LVC

Meer berichten