Johan Verstegen.
Johan Verstegen.
BOERENCOLUMN

‘Boer zijn’

  •   keer gelezen   Column

Als klein manneke wilde ik al boer worden, dat leek me het allermooiste. Ik zag het bij mijn oom tussen de koeien en bij mijn vader tussen de varkens. Het maakte me niet uit wat voor boer ik zou worden, als ik maar voor dieren kon zorgen. Naarmate ik ouder werd, besefte ik dat dit nog niet zo makkelijk ging worden. Mijn vader zei ook altijd dat ik net zo goed de techniek ik kon gaan. Dat zou zeker beter verdienen. Ik heb dit ook echt wel onderzocht maar toch wilde ik boer worden! Uiteindelijk via de HAS en wat omzwervingen ben ik samen met mijn vrouw en schoonouders begonnen aan deze droom: een melkveebedrijf. Het is een geweldig beroep, buiten in de natuur, zorgen voor je dieren en ook nog een dosis ondernemerschap. 

Vandaag de dag is het boerenleven wat turbulenter. Veel mensen, groeperingen en politiek die van alles van je vinden. Als je de krant open slaat of televisie kijkt, krijg je steeds vaker het idee dat je niet meer welkom bent in dit land. 

Tweede Pinksterdag was iedereen met de Campina openboerderijdag welkom op ons bedrijf. Veel bezoekers kwamen een kijkje nemen, vooral veel burgers die veel vragen stelden over hoe we de dingen doen. Ook kregen we veel positieve feedback: “Wat ziet het er mooi uit, wat zijn de koeien leuk”, maar ook: “Wat is het een groot en complex bedrijf, ik had niet in de gaten dat het zoveel omvat.” De voorbereiding van de dag was een hele klus maar we zijn blij met het resultaat.

We hebben als familie genoten van de positieve reacties en verhalen. Veel mensen waarderen wat we doen en hoe we de dingen doen. Ik denk dat we ons als boer meer mogen laten zien en ons verhaal vertellen. Mensen zijn altijd welkom om bij ons te komen kijken, we hebben geen geheimen en delen graag onze passie. Boer zijn is het mooiste vak wat er is en ik hoop dat ik boer kan blijven. 

Johan Verstegen, melkveehouder in Beugen en lid ZLTO Land van Cuijk

Meer berichten