<p>Koos</p>

Koos

(Foto: Maas Driehoek)

‘Kampenstrijd in het Land van Cuijkse gemeentehuis’

  •   keer gelezen   Column

Je hebt ambtenaren en je hebt ambtenaren. Dit heeft even niks met het gemeentehuis in Gennep, Bergen, Mook of het Land van Cuijk te maken. Twee soorten dus, de rekkelijken en de preciezen. De eerste groep richt zich meer op het doel, op het oplossen van het probleem, de tweede groep gaat het er vooral om dat je je aan de regeltjes houdt.

Je vindt hen overal, vooral in grote bedrijven. Ambtenarij tiert welig waar de ict-afdeling de regie voert en de persoonlijke betrokkenheid (vooral door de omvang van de organisatie) minder wordt. Voor de ergste soort ambtenarij moet je niet meer in een gemeentehuis zoeken. De bankorganisaties zijn kampioen. Zwets ik uit mijn nek? Probeer maar eens een extra pasje aan te vragen. Welke bank? Elke bank.

Terug naar het gemeentehuis. Het gemeentehuis van het Land van Cuijk. Met de moed der wanhoop wordt geprobeerd, na een mislukte voorbereiding, vijf organisaties in elkaar te smeden. En net zo min als bij de samenvoeging van willekeurig welke organisaties lukt dat hier ook van geen kant.

Het zou helpen als in die vorige gemeenten hetzelfde sfeertje had gehangen. Maar helaas. Die van Cuijk, Mill en Grave (die samen al een tiental jaren de zogenaamde CMG-organisatie vormden) staan tegenover die van Boxmeer en St. Anthonis. Twee kampen dus en beide zouden graag op hun oude voet verder gaan. Hetgeen dus niet kan.

Dus zien we (naast de enorme rompslomp die je bij zo’n fusie toch al zou beleven) een enorme ergernis over en weer. Nou permiteer ik me als zelfbenoemde, ongeautoriseerde stadhuis-watcher de constatering dat die twee kampen keurig onder te brengen zijn in de categorieën rekkelijken en preciezen. De preciezen komen uit het CMG-kamp, dol op procedures en keurig werkend volgens de hiërarchische structuur. Dat laatste zijn die van St. Anthonis en Boxmeer ook wel ingepeperd door de destijds op straat gezette gemeente-directeur maar hun ogen en werkwijze zijn veel meer gericht op een praktische en vooral snellere oplossing.

Wat moeten de burgers daarmee? Niet veel. Afwachten is hun lot. Wie gaat winnen Spannend is het voor hen bijvoorbeeld wel als je je te laat meldt voor een vergunning-aanvraag. Doet de ambtenaar moeilijk of wil hij/zij eens kijken hoe we het kunnen oplossen? Want weet wel: je hebt ambtenaren en je hebt ambtenaren.

Koos

Meer berichten