Ingezonden brief over (gratis) ligplaatsen in Kraaijenbergse Plassen.
Ingezonden brief over (gratis) ligplaatsen in Kraaijenbergse Plassen.

'Ligplaatsen Kraaijenbergse Plassen gratis kunnen gebruiken'

  •   keer gelezen   Column

Naar aanleiding van de berichtgeving in de diverse media betreffende oneerlijker concurrentie op de Kraaijenbergse plassen, wil ik als enthousiaste watersporter en  intensieve gebruiker van dit unieke watergebied met deze open brief aan de gemeente Cuijk reageren.

Op de eerste plaats gun ik de huidige ondernemer van de jachthaven 't Loo (voorheen jachthaven Brasker)  een mooi en florerend bedrijf. Wij verblijven daar regelmatig naar volle tevredenheid, uiteraard  tegen betaling. Maar wij vinden het net zo plezierig om met ons bootje 'vrij' aan de wal of voor anker op de plassen te liggen. 
Maar het gaat hier om iets anders. De vorige uitbater en oprichter van de jachthaven aan de Hardweg te Linden heeft een discussie aan geslingerd bij de autoriteit consument en markt (ACM) uit puur commercieel oogpunt. 

Brasker heeft met een eigen zak geld ervoor gezorgd dat de regionale watersportvereniging de Beerse Overlaat van de eerder verkregen locatie aan de Hardweg te Linden is verdreven, om daar zelf een Marina op te zetten. Brasker is voortvarend te werk gegaan en heeft daar een mooie jachthaven met uitstekende faciliteiten gebouwd. Waarvoor waardering. Echter, de 'westerse stijl' van Brasker paste niet helemaal bij de gemoedelijke Brabantse mentaliteit en ook heeft Brasker de pech gehad dat juist in deze periode de  crisis  toesloeg. Tegelijkertijd breidde vijf kilometer verderop ook jachthaven Eldorado in Plasmolen enorm uit met vele extra ligplaatsen. Een stevige concurrent dus.

Wat ook nog meespeelde, is dat in de directe omgeving al decennia lang watersportverenigingen erg actief zijn en daar worden geen commerciële tarieven gerekend voor hun leden en passanten. Waarschijnlijk om deze redenen is bij jachthaven Brasker, ondanks de toplocatie, slechts circa de helft van het aantal ligplaatsen daadwerkelijk verhuurd geweest.  Een financiële strop dus. 

Maar… Een ondernemer, die een jachthaven begint en precies weet wat de lokale omstandigheden zijn en dus ook wist dat er naast zijn toplocatie vrije overnachtingsmogelijkheden zijn, moet daarover niet klagen. Dit is er altijd al geweest. Het is in mijn beleving helemaal verkeerd als Brasker alsnog een vergoeding zou krijgen van zogenaamde gemiste inkomsten, voorkomend uit vermeende oneerlijke concurrentie door de gemeente Cuijk. Om het duidelijk te maken een voorbeeld: het is toch niet aanvaardbaar dat een commercieel bedrijf een speeltuin begint naast een openbare gemeente speeltuin. Dan gaat klagen over oneerlijke concurrentie, omdat de gemeente speeltuin gratis is en tenslotte hiervoor financieel gecompenseerd wordt. Dat kunnen de vertegenwoordigers van de burgers toch niet toe staan.

De gemeente Cuijk moet haar rug recht houden en niet buigen voor commerciële gelukszoekers die op een slinkse wijze de gemeentekas van de burgers leeg komen kloppen. De Kraaijenbergse plassen is van ons allemaal en daar moeten wij, de burgers, de keuze hebben om zonder faciliteiten gratis gebruik van te kunnen maken. Of eventueel voor luxe te kiezen en daar betaal je dan wat voor.

Jeroen van Druten
Grave
 

Publicatie van een ingezonden brief betekent niet dat de redactie van De Maas Driehoek of Kliknieuws het eens is met de inhoud. Tevens behoudt zij zich het recht voor brieven in te korten. Alleen brieven met naam komen voor plaatsing in aanmerking (als de beschikbare ruimte dat toelaat). Brieven kunnen worden gemaild naar redactie@demaasdriehoek.nl.

Meer berichten