Ingezonden brief Herman Jan van Cuijk over rechtszaak tegen oud-wethouder Jos de Graaf.
Ingezonden brief Herman Jan van Cuijk over rechtszaak tegen oud-wethouder Jos de Graaf.

'Chinese potten en riooldeksels' (ingezonden brief)

  •   keer gelezen   Column

Gelezen de persberichten over de rechtszaak tegen wethouder Jos de Graaf en denkend over een aantal uitspraken die ter zitting aan de orde zijn geweest, moet ik tot mijn spijt constateren dat de menselijke maat binnen gemeentelijk Boxmeer niet meer telt. Integendeel.

Zo het waar is, dat de burgemeester tegenover de politie zou hebben gezegd dat het gedrag van wethouder De Graaf ten tijde van de verkoop van het Catharinaklooster 'zeer vreemd' was, is dat in mijn ogen een kwalijke uitspraak. Een verkapte aantijging zelfs. Zonder wezenlijke relevantie. Wél, een stiekeme wijsvinger naar een ander. En zo de ambtenaren inderdaad hebben verklaard 'dat hij (de wethouder) gevoelig was voor omkoping' zijn ook zij ver buiten hun boekje gegaan. Die verklaringen raken kant nog wal: zijn suggestief, achterbaks en zonder enige bewijskracht. Gewoon smerig.

Telt men die uitspraken op, dan zijn de woorden van De Graaf dat hij "zich in de steek gelaten voelt" nog lankmoedig. Men heeft hem niet alleen laten vallen als een baksteen. Maar ook nog eens – sluw geregisseerd - gemene trappen nagegeven: dolk in de rug van een gewond man. Nooit geweten dat de gemeente zo'n vuige 'helden' had. De vraag is overigens hoe integer de potten zelf zijn die zonder enige gêne de ketel verwijten. Ook de burgemeester accepteerde immers Chinese cadeautjes. Voor wat die waard zijn. En die anonieme ambtenaren? Die krijgen nog steeds een goedkoop appeltje voor de dorst.  Jazeker. Bewijs aanwezig. 

Mijn hoop is dat de rechter bij zijn uitspraak dat rottend kaf van het koren weet te scheiden. Maar wat, wanneer die loze beschuldigingen toch 'meetellen'? Moet dan te zijner tijd ook niet met eenzelfde maat - gelijke monniken, gelijke kappen –  worden geoordeeld over het (eveneens) 'zeer vreemde' burgemeesterlijk gedrag met betrekking tot Hansa? En over de houding van de 'voor omkoping gevoelige' ambtenaren die dat 'dolle' gedrag coûte que coûte steunen? Zij immers, helpen bewust mee om de Boxmeerse goegemeente te misleiden en de deksels op het gemeentelijk riool te houden. 

Veel ranzige boter. Helaas. 
Hoogste tijd voor een harde bezem en een echte held: een beiaardier.

Herman Jan van Cuijk

Meer berichten