Wagen tijdens carnavalsoptocht in Mook: Paardenmiddel voor DGP
Wagen tijdens carnavalsoptocht in Mook: Paardenmiddel voor DGP

'Het is wat ons betreft twee voor twaalf' (ingezonden)

  •   keer gelezen   Column

Afgelopen week werd het weinig spannende nieuws bekend dat de gemeente Nijmegen voortaan de fiscale taken van Mook en Middelaar overneemt. Dit nieuws mag dan, op het eerste gezicht, niet zo bijzonder sappig lijken, maar is wel degelijk opzienbarend.

De grootste partij in college en raad, de DGP, ging voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen prat op haar Limburgse oriëntatie en behaalde hiermee een glansrijke overwinning (dankzij de vele stemmers die ook deze wens hadden). Coalitiepartners PvdA en GroenLinks bleven terecht doordrammen op inspraak van de bevolking en pragmatisme bij regionale samenwerking. Maar van inspraak of pragmatisme is nu helaas geen sprake meer bij het rechtstreeks uitbesteden van onze belastingzaken aan Nijmegen.

Het blijkt dat deze drie gewoon het beleid van hun illustere voorgangers ononderbroken voortzetten. Het bestuurlijke kompas staat nog steeds op Nijmegen gericht. Wethouders en raadsleden van het vorige college zitten nog geregeld op de publieke tribune om zelfs bij iets triviaals als de aanschaf van nieuwe straatlataarns te piepen dat dit bij voorkeur in samenwerking met Heumen moet gebeuren. De dogmatische Limburg-fobie van het vorige college is nog steeds ruimschoots aanwezig en actief. Helaas is het huidige college niet krachtig of dapper genoeg om hier een geloofwaardig alternatief tegenover te zetten. Vorig jaar met carnaval hebben we DGP op vriendelijke en ludieke wijze al herinnerd aan haar beloften die in dit kader zijn gedaan voor de verkiezingen, zie onderstaande foto. Blijkbaar is een nieuw signaal nodig om het geheugen op te frissen.

Als zij met stukjes en beetjes steeds meer zaken noordelijk gaan regelen worden we straks voor een voldongen feit geplaatst en is noordelijke aansluiting de enige optie. En natuurlijk kennen wij het argument dat zelfstandig blijven als gemeente het streven is, maar wij achten de kans groot dat dit uiteindelijk niet haalbaar zal blijken te zijn. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen plaatste de DGP borden dat de koeien zich uitstekend thuisvoelen in het Limburgse landschap. De kans lijkt met het voortzetten van het huidige beleid steeds groter dat die koeien straks in een Gelderse wei staan te grazen.

Wordt het niet eens tijd voor een échte Dorpsgroepering die haar koers niet door haar voorgangers laat bepalen?

Wat ons betreft is het twee voor twaalf!

Eric Kokkelkoren en Fred Rutten,
Mook en Middelaar

Meer berichten