Geplande nieuwbouw Merletcollege leidt tot groeiend ongenoegen bij Cuijkse burgers.
Geplande nieuwbouw Merletcollege leidt tot groeiend ongenoegen bij Cuijkse burgers.

'Betrouwbare overheid?' (ingezonden brief)

  •   keer gelezen   Column

Een reactie op interviews met protesterende wijkbewoners in De Maas Driehoek en een ingezonden brief van Dick Blokland in De Gelderlander. Een gemeentebestuur staat voor het algemeen belang. Het vraagt van de burgers om hen te vertrouwen dat ze zonder aanziens des persoons het algemeen belang dienen. Nou is dat in wezen een vreemde vraag... Vertrouwen kun je niet vragen heb ik van de Engelse filosofe Onara O'Neill geleerd, vertrouwen krijg je. Het wordt aan je door de ander gegeven… of niet.

Wat je daarvoor kunt doen is betrouwbaar handelen. De vraag die speelt is dus of onze gemeentelijke overheid betrouwbaar handelt. Een aantal recente kwesties brengen me aan het twijfelen.

Jarenlang is in het politieke debat over onze Streekschouwburg door een partij (tot in het College) geroepen dat het subsidiëren daarvan tot een eind moet komen. Na een lange onderbreking krijgt de partij weer een plek in het College mét de portefeuille schouwburg. En neemt de verantwoordelijkheid voor een hele dure verbouwing mét de aankondiging van het schouwburgbestuur dat het denkbaar is dat de subsidiebehoefte zal toenemen… Is dit betrouwbaar handelen? Er wordt een plan gemaakt voor een nieuw schoolgebouw in Padbroek. De kosten worden geraamd. Nader inzicht leidt tot een iets ander ontwerp ten nadele van de omwonenden die daar zeer begrijpelijk tegen in opstand komen. Dat leidt tot enige vertraging. Vervolgens blijken ook de bouwkosten hoger uit te vallen ( met maar liefst 25%). Nooit geweten dat de inflatie zo hoog was in de afgelopen jaren. Is dit betrouwbaar handelen?

De Beersebaan en de Katwijkseweg worden met één rijbaan versmald (zeer terecht gezien het verkeersaanbod na de maatregelen op de Maasboulevard). Met de brede berm langs die vervallen rijbanen ontstaan er mogelijkheden voor woningbouw. Geen makkelijke plek, de verkopen vallen tegen. Maar de belofte aan potentiele kopers dat er een blijvend vrij uitzicht op groen blijft, lost het probleem grotendeels op. Nu de strook aan de Beersebaan bewoond is en een aantal kavels aan de Katwijkseweg bebouwd zijn, komt er het Merletcollege in plaats van het groen uitzicht. Is dat betrouwbaar handelen?

Kan en wil ik nog mijn vertrouwen aan deze gemeentelijke overheid geven? Ik blijk ook niet de enige te zijn die twijfelt.

Jos Hagens
Cuijk

Meer berichten