Ingezonden brief over (mislukte) samenwerking in Land van Cuijk.
Ingezonden brief over (mislukte) samenwerking in Land van Cuijk.

Traineren gemeentelijke herindeling (ingezonden)

  •   keer gelezen   Column

Met tranen in de ogen lees ik in regionale kranten en weekbladen oeverloze discussies over broodnodige gemeentelijke herindelingen, die tot niets leiden.

Nu weer Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, Grave, Mill en Sint Hubert. 10 jaar geleden speelde zich een zelfde vertoning af tussen Gennep, Bergen en Mook en Middelaar, die ook op niets is uitgelopen. Als ambtenaar heb ik toen van dichtbij meegemaakt hoe egotripperij van gemeentebestuurders een noodzakelijke herindeling dwarsboomt.

Wanneer wordt er op het Ministerie van Binnenlandse Zaken eens iemand wakker die paal en perk stelt aan deze verspilling van gemeenschapsgeld? Nee, er moet zo nodig inspraak van onderop komen. Onzin, de meeste gemeentebestuurders zitten er alleen maar ter meerdere eer en glorie van zichzelf en denken heus niet aan het belang van de burgers, die financieel weer een oor wordt aangenaaid.

Iedereen, die nadenkt weet dat kleine gemeenten geen bestaansrecht meer hebben. Zeker niet nu het Rijk steeds meer taken over de schutting gooit zonder er extra geld bij te doen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit bewust Rijksbeleid is om al die onnozele halzen in de gemeenten de nek om te draaien. Gelukkig zijn er ook nog verstandige gemeenten als Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn, die vrijwillig gefuseerd zijn tot de mooie gemeente Berg en Dal.

Jos Wagemans
Molenhoek

Meer berichten