Wat te doen bij vuurwerkongevallen?
Wat te doen bij vuurwerkongevallen?
VIDEO

Veel Nederlanders weten niet wat ze moeten doen bij vuurwerkongevallen

Gezondheid 279 keer gelezen

REGIO | Veel Nederlanders (40 procent) weten niet hoe ze Eerste Hulp moeten verlenen bij vuurwerkongevallen. Dat is uit onderzoek van het Rode Kruis gebleken. Met name de handelingen bij oogletsel blijken onbekend: maar liefst 75 procent van de deelnemers heeft toegegeven geen idee te hebben wat te moeten doen. Het Rode Kruis hoopt daar met tips verandering in te brengen.

De belangrijkste tip bij oogletsel door vuurwerk is: spoelen. Wel alleen als het oog nog in tact is en de pupil in vorm. "Door vuurwerk is er eigenlijk sprake van een chemisch letsel", legt oogarts Tjeerd de Faber uit. "Buskruit is net als gootsteenontstopper: het vreet zich door het oog heen. Daarom zeggen wij: 'kruit moet eruit'. Door snel en juist te handelen kan ergere schade aan het oog worden voorkomen."

Oog niet in tact? 
Als het oog niet meer in tact is en de pupil vervormd, is het belangrijk dat er niet op het oog gedrukt wordt. "Dus ook niet met een doek of hand op het oog deppen", aldus Tjeerd. "Het liefst houd je het hoofd zelfs een klein beetje achterover om te voorkomen dat het toch gebeurt."

Feiten en cijfers
-        In totaal werden er vorig jaar tijdens de jaarwisseling 482 vuurwerkongevallen gemeld.
-        Bijna de helft van de mensen (45 procent) die gewond raakte door vuurwerk was omstander en stak op dat moment dus zelf geen vuurwerk af.
-        De meeste slachtoffers hadden letsel aan de hand (38 procent) en/of vingers (19 procent).
-        Bijna een kwart (23 procent) kreeg te maken met oogletsel.
-        Hoewel de cijfers er niet om liegen, blijkt toch 75 procent van de mensen zich geen of weinig zorgen te maken om verwondingen op te lopen rondom Oud en Nieuw.

App
Voor meer EHBO-tips raadpleeg de website van het Rode Kruis. Daar kan men ook de gratis EHBO-app downloaden.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant