Maasziekenhuis Pantein in Beugen.
Maasziekenhuis Pantein in Beugen.

Tienerpoli diabetes Maasziekenhuis slaat aan

Gezondheid 323 keer gelezen

BEUGEN | Vier reguliere spreekuren per jaar vinden tieners met diabetes 'saai'. De afdeling Kindergeneeskunde van het Maasziekenhuis in Beugen heeft daarop het juiste antwoord. Twee van de vier spreekuren zijn vervangen door interactieve groepsconsulten voor tieners met diabetes. Tijdens deze zogenoemde 'tienerpoli's' leren de tieners niet alleen van het kinderdiabetes-team, maar ook van elkaar: "Dit is veel leuker."

Kinderarts Paul van Rijssel is erg tevreden over het succes. "De onderwerpen sluiten goed aan bij de belevingswereld van de tieners. Bijvoorbeeld sport, voeding, volwassen worden, uitgaan, alcohol, drugs en seks. Tijdens deze gezamenlijke bijeenkomsten worden de tieners op een leuke manier geïnformeerd. Ik kijk nu al weer uit naar onze volgende tienerpoli."

Met leeftijdgenoten praten
"Dit is veel leuker dan alleen maar praten met de dokter en diabetesverpleegkundige. Je kunt nu ook met leeftijdgenoten over diabetes praten", zijn ook veel gehoorde reacties van de tieners zelf bij de tienerpoli die onlangs plaatsvond. Deze had alcohol en drugs als thema en werd gehouden met mensen van verslavingszorg Novadic Kentron en met de diabetesverpleegkundigen Wendy Litjens en Hanneke van Els. Daarnaast waren diëtiste Elly Jacobs en kinderarts Paul van Rijssel aanwezig. Een kleine twintig tieners hadden zich met hun ouders hiervoor aangemeld.

Filmpjes, quiz en spel
Tieners van zestien jaar en ouder werden met filmpjes, een quiz en een spel op praktische wijze geïnformeerd over drugsgebruik. De jongere tieners werden op dezelfde wijze geïnformeerd over alcoholgebruik. De ouders kregen in een andere ruimte informatie over deze thema's.
Bij de quiz met algemene vragen bleken de tieners heel goed op de hoogte te zijn van het risico van alcoholgebruik als diabetespatiënt. Bijvoorbeeld bij een hypo (te lage bloedsuikerspiegel) tijdens of na alcoholgebruik geeft de lever voorrang aan het verwerken en afvoeren van de alcohol. Dit in plaats van het vrijmaken van suiker om dit in het bloed weer op peil te brengen.
Ook stond er een parcours met hindernissen op het programma. Eerst een keer nuchter en vervolgens met een alcoholbril. Een soort skibril, waardoor je wazig en dubbel ziet en daarmee dronkenschap wordt gesimuleerd. Met alcoholbril duurde het ruim  twee keer zo lang om het parcours af te leggen en de wijze waarop leverde hilarische momenten op.

Diabetestalk
Onder de noemer Diabetestalk werd het diabetesspel Take Control gespeeld. Dit is een bordspel waarbij aan de hand van vragen praktische situaties in het alledaagse leven van tieners met diabetes werden besproken. Bijvoorbeeld: Stel je gaat met vrienden op vakantie. Er wordt veel gedronken en van gezond en regelmatig leven komt weinig terecht. Wat doe jij?
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant