De processierups zorgde dit jaar voor buitengewoon veel overlast, ook in Boxmeer.
De processierups zorgde dit jaar voor buitengewoon veel overlast, ook in Boxmeer.

Processierups bestreden in ruim helft alle eikenbomen in gemeente Boxmeer

Gezondheid 536 keer gelezen

BOXMEER | De gemeente Boxmeer heeft dit jaar in meer dan de helft van alle eikenbomen in de gemeente de eikenprocessierups bestreden. Ongeveer 4.300 van de 8.500 geregistreerde eiken vallen onder een garantieplan dat is opgesteld voor de meest urgente gebieden, zoals de bebouwde kom, doorgaande wegen en veel gebruikte schoolroutes.

Door onze redactie

Dat laat het Boxmeerse college van B en W weten op schriftelijke vragen van het CDA over de aanpak van de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt. Landelijk zijn er dit jaar drie keer zoveel rupsen als in 2018. De gemeente werkt met een 'Integrated Pest Management Eikenprocessierups'-garantieplan. Voor dit plan is een risicoanalyse en preventieve bestrijdingskaart gemaakt met twee zoneringklasses. In de bebouwde kom, op industrieterreinen en een aantal andere locaties zoals fietsroutes en sport- en speelplekken zijn de eikenbomen één keer behandeld. "Twee keer preventief behandelen (zoals sommige gemeenten elders hebben gedaan, red.) heeft niet veel opgeleverd. Ook is dat zeer schadelijk voor andere insecten en fauna. (...) Dit jaar hebben we op enkele locaties de eikenlanen gedund. Hierdoor hebben we ook minder bomen die kunnen worden besmet", laat het college weten.

Andere aanpak?
Het garantieplan voorziet in een bestrijding voor twee jaar. Voor volgend jaar wil de gemeente Boxmeer de uitkomsten afwachten van een landelijke bijeenkomst op 25 september over de aanpak en beheersing van de eikenprocessierups. "Vanuit Boxmeer zullen we aanwezig zijn. Op de bijeenkomst worden de effectiviteit en de best practices in bestrijding en monitoring besproken."
De gemeente laat weten dat de hoeveelheid klachten dit jaar heeft gezorgd voor extra druk op de ambtelijke organisatie. "Met name het afhandelen van de meldingen, soms wel dertig per dag, is een grote belasting voor onze organisatie", aldus het gemeentebestuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant