In het Land van Cuijk en Gennep hebben ruim 700 ouderen de diagnose dementie gekregen. Het Dementie Keten Team houdt op 5 november een symposium in Mill.
In het Land van Cuijk en Gennep hebben ruim 700 ouderen de diagnose dementie gekregen. Het Dementie Keten Team houdt op 5 november een symposium in Mill.

Dementie Keten Team houdt symposium in Mill: 'Het wordt geen doemsymposium'

Gezondheid 420 keer gelezen

MILL | Dementie Keten Team Noordelijke Maasvallei (DKT) bestaat tien jaar en houdt op dinsdag 5 november een symposium in Mill met als thema 'Samenwerken'. "Het symposium is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar eigen kring, als mantelzorger of als professional, met dementie heeft te maken", verduidelijkt Willemien Janssen.

Door Martijn Schwillens

Willemien is, net als Veronie van der Cruijsen, één van de achttien ouderenverpleegkundigen van het DKT waar mensen uit het Land van Cuijk en Gennep terecht kunnen met vragen over dementie en andere geheugenproblemen. "In deze regio hebben we ruim 700 mensen die dementie hebben. Elke ouderenverpleegkundige heeft haar eigen patiënten, zodat mensen altijd hetzelfde aanspreekpunt hebben en vertrouwd raken met de persoon die hem of haar zo goed mogelijk probeert te helpen", vervolgt Veronie.

Taboe-onderwerp
Willemien vult aan: "Het taboe moet van het onderwerp dementie af. De diagnose betekent niet dat het leven ineens stopt. Wij gaan uit van positieve gezondheid en kijken vooral naar wat wel kan, maar helpen mantelzorgers ook op weg. Want ook partners, kinderen en anderen zitten vaak vol vragen na een diagnose."
Het DKT werd tien jaar geleden opgericht en heeft sinds 2009 flinke stappen gemaakt. "Voorheen was er geen duidelijke lijn en wisten zorgverleners elkaar nauwelijks te vinden. Inmiddels is er een prima contact met de huisartsen. Binnen het DKT werken we verder nauw samen met GGZ, Alzheimer Nederland et cetera", verduidelijkt Veronie. Willemien: "Wij verrichten ook veel voorlichting. Via KBO's, lezingen en door betrokken te zijn bij Alzheimer Cafés."

Symposium: positief
In het licht van diezelfde voorlichting moet het symposium worden gezien dat begin november wordt gehouden. Veronie: "Alles wat bij dementie komt kijken, laten we aan bod komen tijdens het symposium. We beginnen met het verhaal van een mantelzorger, maar ook ethische dilemma's, tien jaar samenwerking, het levensverhaal en omgaan met gedragsveranderingen, worden besproken. Het wordt zeker geen doemsymposium en we zorgen ervoor dat het voor iedereen goed te begrijpen is."
Het symposium 'Samenwerken' is op dinsdag 5 november van 13.30 tot 17.00 uur in Myllesweerd, Kerkstraat 3 in Mill. Aanmelden vóór 31 oktober via ovkcuijk-mill@pantein.nl (aangeven of u professional bent of niet).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant