Het laatste (regio)nieuws rond het coronavirus [LIVEBLOG]
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087617&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/maasdriehoek&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=582,583" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
LIVEBLOG

Het laatste (regio)nieuws rond het coronavirus

  •   3158 keer gelezen   Gezondheid

Het laatste regionieuws rondom het coronavirus vanaf woensdag 25 maart. Via redactie@demaasdriehoek.nl zijn wij bereikbaar.

Vrijdag 27 maart:

14:08 uur: Het aantal mensen dat sinds gister positief is getest op het coronavirus, is toegenomen met 1172 mensen. In totaal zijn er 8603 geregistreerde besmettingen. Het dodental in Nederland is met 112 mensen toegenomen. Er vallen daarmee 546 doden te betreuren. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis opgenomen is (geweest), is met 349 toegenomen tot 2500. 

11:48 uur: De maatregelen vanuit de overheid omtrent de coronapreventie hebben ervoor gezorgd dat Theater en restaurant De Weijer te Boxmeer, na 7,5 jaar deels failliet gaat. 'De maatregelen vanuit de overheid zijn natuurlijk begrijpelijk, maar ze hebben een enorme impact op onze organisatie en als particulier theater zonder structurele subsidie is dit niet te dragen. Dit betekent dat De Weijer deels failliet gaat', aldus De Weijer in een persbericht. 

10:23 uur: De eerste coronapatiënt van de intensive care afdeling van het Maasziekenhuis te Boxmeer wordt per ambulance overgebracht naar Groningen.

10:17 uur: Eerder deze week stond er in de Maas Driehoek een uitgebreid artikel over de unieke spaaractie bij Albert Heijn Familie van de Ven te Mill. Men kon daar sparen voor de unieke schilderijen van surrealistisch schilder Jo Willems. In verband met de coronamaatregelen is besloten de spaaractie uit te stellen tot later dit jaar. 


Donderdag 26 maart: 

19;11 uur: Bij restaurant Smaak in Cuijk hebben ze een heuse Drive-Through gecreëerd. Men kan vanuit de auto veilig een bestelling doen, het betalen en afhalen. Precies zoals het bekende Amerikaanse fenomeen.  

14:47 uur: Waar er gister gevreesd werd voor een tekort aan een landelijk IC-bedden, komt minister De Jonge nu met de melding dat er per 1 april alsnog voldoende intesive care bedden beschikbaar zijn om de piek van coronapatiënten op te vangen. Eerder vandaag kon deze garantie nog niet gegeven worden, maar na contact met collega Van Rijn van Medische Zorg kan minister De Jonge dit alsnog garanderen. Van Rijn van Medische Zorg heeft contact gehad met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor IC-artsen, Diederik Gommers, welke bevestigd dat het totaal aantal IC-bedden in Nederland opgeschaald kan worden naar 1600. Hiervan zijn er 1037 beschikbaar voor coronapatiënten.

14:13 uur: Het aantal mensen die positief getest zijn op het coronavirus is sinds gister landelijk gestegen met 1019. Het totaal aantal bekende besmettingen ligt daarmee op 7431. In de afgelopen 24 uur zijn er 78 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, waarmee het totaal aantal overleden patiënten op 434 is komen te liggen. In totaal zijn er 2151 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

11:58 uur: Toneelvereniging Matigheid en Genoegen uit Gennep heeft besloten het stuk 'Midzomernachtdroom' van Shakespeare, wat gepland stond op 5,6 en 7 juni, te laten vervallen. Dit in verband met de coronamaatregelen. 'We kunnen tot 1 juni niet repeteren. Dat betekend dat minstens 10 repetitie avonden wegvallen' aldus de vereniging. 'Wij willen alleen maar iets op de planken brengen als we zeker weten dat het kwalitatief goed is. Die garantie kunnen wij natuurlijk nu niet geven.

11:28 uur: Vanaf maandag 30 maart gaat regiovervoerder Arriva nog maar één trein per uur laten rijden in de provincie Limburg. Door het virus zijn er nog maar weinig mensen die gebruik maken van de trein. Daarnaast is er ook minder personeel in te zetten. Ook bussen van Arriva rijden voortaan volgens de weekendregeling.

10:33 uur: Hotel de Kroon in Gennep biedt gratis kamers aan voor het zorgpersoneel. Door het virus staat het hotel leeg. Daarom willen de eigenaren het graag gratis aanbieden aan de zorgverleners die wel een momentje van rust kunnen gebruiken. Enkel voor het linnengoed wordt een kleine bijdrage gevraagd. Ken of ben jij iemand die hiervan graag direct gebruik wenst te maken boek dan vanaf een kamer via: www.hotelshelpen.nl of reserveer via nena@hoteldekroon.com

10:25 uur: De deuren van Buitengewoon Kado aan de Hoogstraat in Mill zullen de komende periode minder vaak open zijn dan gebruikelijk. Ook zal eigenaresse Marianne van Hal van Kempen er minder aanwezig zijn. Op dit moment kan de zorg in de strijd tegen het coronavirus namelijk wel wat extra hulp gebruiken. Omdat Marianne zo'n 27 jaar actief was als longverpleegkundige, gaat zij haar voormalige vak de komende periode oppakken. Op de Facebookpagina van Buitengewoon Kado zijn de actuele openingstijden te vinden. Ook telefonisch is dit te checken via tel. 0485-451510. 

9:01 uur: Ondanks alle maatregelen van het kabinet, gaat de coronacrisis ons land in een recessie trekken, aldus het Centraal Planbureau (CPB). De duur van de crises heeft invloed op de mate waarin ons land in een recessie terecht komt.
Het kabinet heeft verschillende maatregelen getroffen om bedrijven en mensen te ondersteunen in deze tijden waarin de economie nagenoeg stil ligt. Ondanks deze maatregelen is de verwachting dat er meer werkloosheid ontstaat door de crises. Momenteel bedraagt dit met 274,000 werklozen, 2,9 procent. In het ergste geval, 12 maanden aan beperkende maatregelen, kan het werkloosheidspercentage stijgen tot 9,4 procent, de economie zal dan krimpen tot wel 7,3 procent. In de meest gunstige scenario, 3 maanden van beperkende maatregelen, krijgen we te maken met een krimp van 1,2 procent en een werkloosheidspercentage van 4,5 procent. 


Woensdag 25 maart:

17:15 uur: Burgemeester Fränzel van Sint Anthonis roept op om met elkaar in deze coronacrisis, in contact te blijven via radio, televisie en social media. Er zijn groepen mensen die geen gebruik maken van die sociale media. Die mensen wilt Fränzel persoonlijk bereiken door hen te bellen of een kaartje te sturen. Fränzel: 'Ook wil ik mijn belangstelling tonen voor hen die nu direct te maken hebben met de gevolgen van de coronabesmetting in eigen familie'. Indien u hier behoefte aan heeft, of iemand kent met die behoefte, laat het weten via bestuurssecretariaat@sintanthonis.nl of telefoonnummer via 0485 20 81 20 (bestuurssecretariaat). 

14:45 uur: In de afgelopen 24 uur zijn er opnieuw 80 mensen overleden aan het coronavirus. 341 mensen zijn sinds gister opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal besmettingen is in het afgelopen etmaal toegenomen met 852. Volgens het RIVM ligt het totaal aantal sterfgevallen nu op 356. Het aantal besmettingen in het land ligt op 6412, waarvan de meeste, 1915 patiënten, geconstateerd zijn in Brabant. Het RIVM benadrukt dat niet iedereen meer getest wordt en dat het totaal aantal besmettingen dus hoger ligt.
In de gemeente Boxmeer zijn er op het moment van schrijven 9 mensen met het virus besmet. De gemeente Cuijk kent 8 besmettingen en gemeente Gennep 7. In Sint Anthonis blijft het aantal besmettingen ook vandaag staan op 13 mensen. In gemeentes Mill en Sint Hubert en Mook en Middelaar zijn op dit moment 5 besmettingen geconstateerd.

12:49 uur: In het rioolwater in Tilburg is het coronavirus aangetroffen. Sommige patiënten met het COVID-19 virus kunnen het in de ontlasting hebben, wat vervolgens dus in het riool terechtkomt. Zolang de afvalwatermedewerkers zich houden aan de afspraken is er voor hen geen gevaar. Het RIVM meldt dat het virus niet is aangetroffen in het Nederlandse drinkwater. Dit omdat er in ons land strenge wetgeving en toezicht is op het drinkwater. Het hamsteren van flessen water is dus niet nodig.

12:45 uur: Op 30 maart vindt er een interactieve live uitzending plaats namens gemeente Cuijk. Omdat de reguliere bijeenkomsten door de maatregelen niet door konden gaan, en de gemeente de besluitvorming niet wilt laten stagneren is hiervoor gekozen. De gemeente gaat, vooralsnog op proef, de reguliere thema bijeenkomsten per zogenaamde webinar houden. De webinar start maandag 30 maart om 19:30 met een bericht van burgemeester Hillenaar. Om 20:00 staat Rob van der Wijst op de planning namens Cuijk Beweegt. Om 20:30 bespreekt Rik Eijkelkamp het evaluatierapport uitvoering centrumvisie door. Via sms (06-23385646) kunnen vragen aan de sprekers worden gesteld. Het webinar is te volgen via https://channel.royalcast.com/cuijkgravemill/#!/cuijkgravemill/20200330_1

11:53 uur: De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week een tekort aan IC-bedden zal ontstaan. Deze verwachting is gebaseerd op de voorspellingen van het RIVM. 'Als we kijken naar de voorspelling van het RIVM dan kunnen we uitgaan van 1600 patiënten op de intensive care op 1 april. Die bedden hebben we niet', aldus Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De echte piek wordt pas later verwacht, zo rond het einde van mei. 'Dat is fijn, want in de tussentijd worden er veel stappen gezet. Daarmee kopen we tijd', aldus Gommers.

10:32 uur: Volgens Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM, lijken de ingestelde maatregelen te werken. De groei van de uitbraak lijkt af te vlakken. 'Er is in ieder geval sprake van een positieve trend' aldus van Dissel.
Volgens van Dissel ligt de huidige besmettingsgraad op één. Dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld ook één ander persoon besmet. Eerder lag deze graad nog op twee. Van Dissel: 'De exponentiële groei van de uitbraak is daardoor naar alle waarschijnlijkheid tot stilstand gebracht.'
Van Dissel geeft wel direct aan dat het gaat om een schatting. Er blijft veel onzekerheid wegens het gebrek aan data. De afvlakking van de uitbraak wordt 'wellicht veroorzaakt doordat niet alle gehospitaliseerde patiënten getest worden' aldus van Dissel.

9:20 uur: Gemeente Gennep heeft bekendgemaakt dat de periode voor het indienden van een zienswijze wordt verlengd. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Lob van Gennep zou tot en met 24 maart ter inzage liggen zodat een zienswijze ingediend kon worden. Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn de mogelijkheden voor onderling overleg beperkt. Daarom wordt de periode voor het indienen van een zienswijze verlengd. Zienswijzen die tot en met 21 april 2020 worden ingediend, worden in behandeling genomen.

9:12 uur: Gemeente Gennep vraagt via Twitter om het grensverkeer met Duitsland zo veel mogelijk te beperken, en zo de verspreiding tegen te gaan. Er werd geconstateerd dat door het verschil in wetgeving tussen beide landen, mensen geneigd waren de grens over te steken. Bijvoorbeeld toen de markten in Duitsland niet meer plaatsvonden maar hier (destijds) nog wel. De gemeente roept op dit grensverkeer zoveel mogelijk te beperken.

9:07 uur: De jaarlijkse Dag voor Gedecoreerden, welke op de planning stond voor 27 april aanstaande, is komen te vervallen. Dit meldt de gemeente Cuijk op Twitter. In de tweet vraagt de gemeente om begrip voor de afgelasting.

8:01 uur: De kerk heeft op advies van het kabinet en het RIVM, alle bijeenkomsten en missen voorlopig geschrapt. Dat geldt dus ook voor de parochies in Gennep, Gennep-Zuid, Heijnen, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelfderheide. Om een alternatief te bieden zijn de missen binnenkort te zien op TVL TV en Gennep.News. De zondagmissen vanuit de Sint-Martinuskerk in Gennep worden 29 maart (5e zondag Veertigdagentijd), 5 april (Palmzondag) en 12 april (Pasen) uitgezonden. De Blijde Boodschap van Pastoor Kessels is op deze data vanaf 15.00 uur te horen en te zien op TVL TV en (terug) te bekijken op Gennep.News.

TVL TV is in de gemeenten Bergen en Gennep te ontvangen via Ziggo op kanaal 44 en via KPN op kanaal 1374


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087617&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/maasdriehoek&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=582,583" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5092957&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/maasdriehoek&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=582,583" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661552&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/maasdriehoek&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=582,583" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/maasdriehoek&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=582,583" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>