Wederom blijven de regionale cijfers gelijk.
Wederom blijven de regionale cijfers gelijk. (Foto: )

Ondanks dinsdagvertraging geen toename in sterfte- of ziekenhuiscijfers

  •   keer gelezen   Gezondheid

REGIO | De laatste paar weken blijkt uit de RIVM update van dinsdagen dat er op deze dag de meeste ziekenhuisopnames van coronapatiënten en overledenen gemeld worden. Landelijk zet deze trend zich vandaag opnieuw voort, maar regionaal blijven de cijfers gelijk en is er geen sprake van een toename.

Het is inmiddels een bekend fenomeen dat de cijfers die iets vertellen over de hoeveelheid ziekenhuisopnames en overleden personen, op dinsdagen hoger liggen dan de rest van de week. Dit omdat de in het weekend gemaakte meldingen vaak enige vertraging ondervinden en dus pas op dinsdag worden meegenomen in de statistieken. Desondanks zijn de regionale cijfers onveranderd gebleven ten opzichte van gisteren. De hoeveelheid opgenomen coronapatiënten uit de gemeente Boxmeer blijft dus staan op 18 en de hoeveelheid overledenen op 14. Cuijk kent 11 opgenomen patiënten en 7 overledenen. Uit Mill en Sint Hubert zijn er nog steeds 9 ziekenhuisopnames en 4 sterfgevallen gemeld. De hoeveelheid opgenomen patiënten blijft op 19 staan in Gemeente Sint Anthonis, en ook het sterftecijfer blijft onveranderd staan op 10. Gemeente Gennep kent 15 ziekenhuisopnames en 10 overledenen. Uit Mook en Middelaar zijn 6 opnames gemeld en 4 overledenen.

Ziekenhuisopnames
Dagelijks geeft het RIVM nieuwe cijfers vrij om de verloop en verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Voorheen werd dit gedaan aan de hand van het aantal besmettingen. Deze cijfers vertelden echter enkel iets over het aantal geregistreerde, positief geteste mensen. Enkel mensen met een verhoogd risico werden, wegens de hoge druk en het gebrek aan testen, nog op het virus getest. Daarbij melde lang niet iedereen met lichte klachten zich bij een arts. Om deze reden lag het werkelijke aantal besmettingen hoger, waarmee het bijhouden alsmaar moeilijker werd. Om deze reden vormt het aantal ziekenhuisopnames per gemeente een beter beeld over de verspreiding en het verloop van het virus.

In het opnamecijfer zit echter wel enige vertraging. Niet iedere patiënt die is opgenomen in het ziekenhuis, is per definitie in dat desbetreffende etmaal opgenomen. Het cijfer dat het totaal aantal mensen dat is bezweken onder het virus aangeeft, is ook enkel een afspiegeling van het werkelijke cijfer. Enkel op besmetting geteste mensen worden bij overlijden meegerekend. In werkelijkheid ligt het sterftecijfer dus ook hoger.

Landelijke cijfers
De nieuwste update van het RIVM verteld dat er sinds 118 nieuwe corona patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan gisteren toen er 75 opnames gemeld werden. Het totaal aantal mensen dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) staat nu op 9897. Het geregistreerde dodental is toegenomen met 165 mensen. Dat zijn er fors meer ten opzichte van de 67 overledenen die gisteren gemeld werden. In totaal zijn er, voor zover bekend, nu 3916 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Meer berichten