In het afgelopen etmaal is zowel het sterftecijfer van gemeente Boxmeer als Cuijk opgelopen.
In het afgelopen etmaal is zowel het sterftecijfer van gemeente Boxmeer als Cuijk opgelopen. (Foto: )

Opnieuw toename in regionaal sterftecijfer

  •   keer gelezen   Gezondheid

REGIO | Uit de meest recente update van het RIVM blijkt dat er in de regio opnieuw 2 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de coronavirus. In de afgelopen 24 uur is er zowel een sterftegeval uit de gemeente Boxmeer als Cuijk gemeld. In totaal zijn er nu 54 mensen uit de regio bezweken onder het virus.

Daarmee komt het totaal aantal overleden personen uit gemeente Boxmeer op 17 en uit gemeente Cuijk op 9 mensen. De hoeveelheid in het ziekenhuis opgenomen patiënten is in de laatste 24 uur in deze gemeenten niet toegenomen, en blijven staan op respectievelijk 18 en 10 opnames. In de overige regionale gemeenten zijn de cijfers constant gebleven. Uit gemeente Mill en Sint Hubert blijft het sterftecijfer dus staan op 4 personen en de hoeveelheid ziekenhuisopnames op 9. Gemeente Sint Anthonis kent een sterftecijfer van 10 en 19 ziekenhuisopnames. Uit gemeente Gennep zijn er 10 overledenen te betreuren en 15 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Aan de gevolgen van het coronavirus zijn er uit Mook en Middelaar 4 personen overleden. Deze gemeente kent daarbij 6 ziekenhuisopnames.   

Ziekenhuisopnames
Dagelijks geeft het RIVM nieuwe cijfers vrij om de verloop en verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Voorheen werd dit gedaan aan de hand van het aantal besmettingen. Deze cijfers vertelden echter enkel iets over het aantal geregistreerde, positief geteste mensen. Enkel mensen met een verhoogd risico werden, wegens de hoge druk en het gebrek aan testen, nog op het virus getest. Daarbij melde lang niet iedereen met lichte klachten zich bij een arts. Om deze reden lag het werkelijke aantal besmettingen hoger, waarmee het bijhouden alsmaar moeilijker werd. Om deze reden vormt het aantal ziekenhuisopnames per gemeente een beter beeld over de verspreiding en het verloop van het virus.

In het opnamecijfer zit echter wel enige vertraging. Niet iedere patiënt die is opgenomen in het ziekenhuis, is per definitie in dat desbetreffende etmaal opgenomen. Het cijfer dat het totaal aantal mensen dat is bezweken onder het virus aangeeft, is ook enkel een afspiegeling van het werkelijke cijfer. Enkel op besmetting geteste mensen worden bij overlijden meegerekend. In werkelijkheid ligt het sterftecijfer dus ook hoger.

Landelijke cijfers
Er zijn 137 nieuwe coronapatienten in het ziekenhuis opgenomen, aldus de laatste RIVM cijfers. Dit is een lichte stijging ten opzichte van gisteren toen er 124 gemeld werden. Het totaal aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen is 10158 mensen. Het dodental is als gevolg van het virus is met 123 gestegen naar een totaal van 4177. Gisteren werden er 138 doden gemeld.

Meer berichten