Oncologiepatiënten van het Maasziekenhuis kunnen gratis meedoen aan 'Dansend in Balans’.
Oncologiepatiënten van het Maasziekenhuis kunnen gratis meedoen aan 'Dansend in Balans’. (Foto: Vrienden van het Maasziekenhuis)

Dansend in Balans: ‘Even de zorgen vergeten’

  •   keer gelezen   Gezondheid

BEUGEN | Twee keer per maand kunnen oncologiepatiënten van Pantein Maasziekenhuis dankzij donatie van de Vrienden van het Maasziekenhuis dansend in balans komen. Onder deskundige begeleiding van dansdocente Gerty Jansen biedt ‘Dansend in Balans’ gelijkgestemden de mogelijkheid actief te zijn in een inspirerende en veilige omgeving en zich vrijer en onafhankelijker te voelen.

Door Wanda Laarakkers

Elke twee weken bieden vrijwilligsters Len de Bruin, Renée Nijtmans en Mary de Best oncologiepatiënten van Maasziekenhuis Pantein een creatief programma aan. Len: “Deze bijeenkomsten onder de naam Creabea’s, zijn een manier om lotgenoten bij elkaar te brengen, hun verhaal kwijt te kunnen en ondertussen lekker creatief bezig te zijn.” Deze ontmoetingen brengen zoveel positiefs dat Len en Mary het idee kregen tussenliggende week ook een activiteit te organiseren en dan op het gebied van bewegen. Dansdocente Gerty Jansen uit Boekel van Dansend in Balans bleek de perfecte oplossing. “Bewegen is gezond,” stelt Gerty, “het is goed voor je balans, houding, flexibiliteit en kracht. Ook je geest wordt er vrolijk van!” 

Dansend in Balans
Deelnemers van de ‘Dansend in Balans’- les (in de bibliotheek van verpleeghuis Madeleine) starten op een stoel. Met rustige klassieke muziek op de achtergrond worden alle spieren in gang gezet. Doordat de deelnemers zitten, hoeven zij niet bang te zijn te vallen. Vervolgens worden er diverse oefeningen gedaan vanuit de stoel onder genot van meer motiverende muziek. Na ongeveer een half uur volgt er een korte drinkpauze, waarna tot slot een kwartier gedanst wordt op de ‘dansvloer’. “Het maakt niet uit hoe de oefeningen uitgevoerd worden, je hoeft geen ster te zijn. Het belangrijkste is dat je beweegt en geniet,”  volgens de dansdocente.

Zorgen vergeten
De Vrienden van het Maasziekenhuis betalen de ‘Dansend in Balans’ lessen. Dankzij donaties en giften kan een groep oncologiepatiënten even hun zorgen vergeten. “Door de dansles is het ziek-zijn even uit hun gedachten. Vaak heeft het vertrouwen in het lijf een deuk gekregen. Door bewegen komt dat vertrouwen weer terug. Wanneer ik zie dat mensen vooruitgang boeken en genieten word ik daar zo vrolijk van, dat is met geen pen te beschrijven,” besluit Gerty.

Iedereen welkom
Niet alleen patiënten van het Maasziekenhuis hebben de mogelijkheid deelnemen aan Dansend in Balans. Ook kankerpatiënten uit de regio zijn van harte welkom voor deelname. Aanmelden kan bij dagbehandeling oncologie, telefoonnummer 0485-845527. Doneren kan via de website www.vvhm.nl/doneren 

Meer berichten