<p>Maasziekenhuis: Giel van Helden is cardioloog.</p>

Maasziekenhuis: Giel van Helden is cardioloog.

Foto: Ed van Alem (via Maasziekehuis

Onbegrepen pijn op borst sneller vast te stellen in Maasziekenhuis

  •   keer gelezen   Gezondheid

BEUGEN | Bij cardiologen van Maasziekenhuis Pantein in Beugen kunnen mensen nu ook terecht voor onderzoek naar afwijkingen in de allerkleinste vaatjes van het hart. Deze aandoening heet MCD: Microvasculaire Coronaire Dysfunctie.

Patiënten met MCD hebben vaak last van kortademigheid en/of pijnklachten op de borst met uitstraling naar de kaken, schouderbladen en linkerarm. De klachten zijn vergelijkbaar als bij een hartinfarct maar omdat het probleem zich bevindt in de allerkleinste bloedvaten wordt het niet altijd vastgesteld. Ook de kleine vaatjes zijn belangrijk voor de toevoer van bloed naar het hart. Als deze niet goed werken ontstaan er klachten, vaak net zo heftig als bij klachten in de iets grotere vaten. Een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland kan deze aandoening goed onderzoeken.

Vaker bij vrouwen
De aandoening MCD treft soms mannen maar meestal gaat het om vrouwen in of na de menopauze. Zij krijgen klachten na inspanning, emotie of stress. Cardioloog Giel van Helden: “Vrouwen lopen vaak lang door met hun klachten met het idee dat het misschien aan de overgang ligt of omdat de oorzaak niet goed vastgesteld kon worden. Dat is vervelend want de klachten kunnen in het dagelijks leven flink belastend zijn.”
Als duidelijk is dat er sprake is van MCD dan is deze aandoening over het algemeen goed te behandelen met medicatie, een leefstijladvies en vooral ook door veel te bewegen. “Het is mooi dat deze extra expertise bij het Maasziekenhuis aanwezig is. Dit is ook een resultaat van de samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen. Veel mensen kunnen zo tijdig de juiste behandeling krijgen”, aldus cardioloog Giel van Helden.

Meer berichten