Gennepse promoveert op onderzoek botkanker

  •   keer gelezen   Gezondheid
GENNEP - De 30-jarige Emmy Fleuren heeft onlangs haar onderzoek naar botkanker succesvol afgerond. De Gennepse die, cum laude met lof promoveerde, verblijft momenteel in Australië waar zij een verdere studie verricht naar een betere behandeling van botkanker. Omdat de resultaten zo bemoedigend zijn wordt de studie mogelijk gemaakt door het KWF.

De ultieme beloning, de kroon op het werk, is uiteraard een nieuwe therapie, die aanslaat.
“Botkanker leidt nu vaak tot amputaties en zeer ziekmakende chemotherapie. Ons doel is een therapie met minder bijwerkingen, die specifiek de tumor aanvalt”, aldus Fleuren. Zover is het nog lang niet want haar bevindingen stoelen nog slechts op onderzoek bij proefdieren (muizen). Maar ze is er heilig van overtuigd dat het op termijn wel het geval is. Niet voor niets sieren een paar elegante pumps de cover van haar proefschrift. “De pumps horen bij een been, dat ondanks de kanker, niet geamputeerd hoeft te worden.” Die toekomstvisie verdedigde ze bij haar promotie, die resulteerde in de onderscheiding cum laude.

[image=296663]

Ondanks een rigoureuze aanpak van zeer agressieve vormen van botkanker bij kinderen en jong volwassenen geneest niet iedereen; de overlevingskans is gemiddeld 60%. Bovendien geven de behandelingen vaak ongewenste bijwerkingen. Het onderzoek van Fleuren richtte zich daarom op het vinden van betere, doelgerichte behandelingsmethoden die wél de bottumor aanpakken, maar de rest van het lichaam met rust laten. In haar onderzoek beschrijft ze dat het specifiek aanvallen van een groep eiwitten een veelbelovende strategie is. Duidelijk is dat met medicijnen en gecombineerde behandelingen de prognose van patiënten significant kan verbeteren in de toekomst.
Na het Elzendaal College (gymnasium) in Boxmeer studeerde Emmy Fleuren (1984) Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens deze studie heeft ze verschillende wetenschappelijke stages gelopen, waaronder negen maanden in Sydney. Dit onderzoek over borstkanker resulteerde in een wetenschappelijke publicatie. Eind 2008 behaalde zij haar masterdiploma met de onderscheiding ‘bene meritum’. Begin 2010 begon zij aan haar promotietraject op de afdeling Medische Oncologie van het Radboudumc. De resultaten van haar onderzoek zijn gepubliceerd in diverse, internationaal gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en zijn door haar gepresenteerd op verschillende internationale bijeenkomsten.
Momenteel is Fleuren werkzaam op een door KiKa gefinancierd project, dat nauw aansluit op haar promotietraject. Tevens heeft zij een reisbeurs van het KWF ontvangen, die haar in staat stelt om vijf maanden onderzoek te verrichten binnen de Monash University in Melbourne. Daar gaat ze botkankercellen onderwerpen aan een speciale techniek, waarmee in andere kankersoorten al nieuwe bevindingen zijn gedaan. “Dit om uiteindelijk in de kliniek nieuwe behandelingen aan te kunnen bieden”, zegt Fleuren.
Meer berichten