Vaccinatieoproep voor EK-gangers Oekraïne

  •   keer gelezen   Gezondheid
BOXMEER/NIJMEGEN - Voetbalsupporters die naar het Europees Kampioenschap in Oekraïne gaan, moeten oppassen voor een mazelen-epidemie die daar gaande is. Ook de kans om andere infectieziekten op te lopen in dit gebied, is groot. Zeker bij een massa-evenement. De GGD adviseert supporters daarom om tijdig de juiste vaccinaties te halen. Door het vertrek van de GGD in Boxmeer moeten cliënten nu naar Nijmegen (of Helmond).

[image=143785]

In juni reizen vele bussen, auto’s en vliegtuigen vol supporters af naar het Europees Kampioenschap voetbal in Oekraïne en Polen. Dit zijn landen waar mazelen, rabiës en geelzucht nog voorkomen en waar de hygiënemaatregelen anders zijn dan in Nederland. Ziek worden kan al door het van het drinken van water uit de kraan, het eten op straat of na een bezoek aan een besmet toilet. Het risico op verspreiding van deze ziekten is groter als ergens veel mensen samenkomen. Zoals bij het EK.

Advies
Daarom adviseert GGD Regio Nijmegen alle EK-bezoekers om voor hun vertrek een vaccinatie te komen halen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Nederlanders die geboren zijn voor 1975, zijn als kind niet gevaccineerd tegen de mazelen. Hen wordt geadviseerd om ook een vaccinatie tegen mazelen (BMR: bof, mazelen, rodehond) te halen. Deze vaccinaties moeten bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek gehaald worden, maar ook last-minute heeft het nog zin. Voor een afspraak met uw lokale GGD bel (0900) 2025505 of maak een online afspraak via www.ggdreizen.nl.
Meer berichten