Bronlaak: wonen en werken in welbehagen

  •   keer gelezen   Gezondheid
OPLOO – “Na alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd, is er nu weer rust in de organisatie. Als je het zo bekijkt, is dit symposium de eerste activiteit waarmee we met het nieuwe Bronlaak naar buiten treden.”

Aldus Hester Buijs, sinds de overname door DeSeizoenen locatiemanager van de woon- en werkgemeenschap Bronlaak in Oploo, na afloop van het symposium ‘t(h)uis op Bronlaak’.

[image=213646]

Woongebouwen
Tijdens het symposium werden de zeventig deelnemers uitvoerig geïnformeerd over de historie van de in het landgoed De Groote Slink groen ingebedde instelling voor antroposofische zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. John Benjamin, adviseur van DeSeizoenen en kenner van Bronlaak, voerde zijn gehoor met veel bevlogenheid langs de organisatie en de woongebouwen. Eerst in zijn inleiding, later tijdens een ‘verkenningstocht’ door de helende omgeving.

Omarming
De jongste aanwinst op het terrein is het woongebouw Parcival. Dit gebouw werd vorig jaar juli al opgeleverd, maar het faillissement zette een rem op de inrichting. Nu is het dan zover want op 21 mei trekken de bewoners er in.
Parcival is een zeer bijzonder en veelgeprezen ontwerp van het Eindhovense architectenbureau Vissers & Roelants. Het gebouw, dat met een ‘knipoog naar de nabijgelegen monumentale villa’ is ontwikkeld, voldoet volgens Karin Vissers aan alle eisen die aan een eigentijds woonhuis voor mensen met een beperking worden gesteld. “Het is vernieuwend, geïnspireerd op de omgeving en de antroposofie”. Dat laatste gaf het voor Vissers “zeker een extra dimensie”.
Het woonhuis, dat als het ware de groene omgeving omarmt, biedt ruimte aan drie groepen van zes bewoners. Geborgenheid is een sleutelwoord. Elke bewoner heeft een eigen kamer en elke groep heeft eigen faciliteiten zoals een woonkamer en keuken. “De woonkamer is zo ontworpen dat bewoners die daar behoefte aan hebben, zich kunnen terugtrekken. Ook de keuze voor natuurlijke materialen en harmonische kleurstelling sluiten hier naadloos bij aan.
Wie kennis wil maken met de bijzondere woon- en werkgemeenschap in Oploo kan terecht op de tweejaarlijkse open dag. Deze wordt gehouden op 2e Pinksterdag 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur.
Meer berichten