Paul de Maat is gevraagd een maquette te maken van 'het dorpje van Asterix en Obelix', het allereerste begin van kasteel Tongelaar.
Paul de Maat is gevraagd een maquette te maken van 'het dorpje van Asterix en Obelix', het allereerste begin van kasteel Tongelaar.

Crowdfunding voor maquette 'Asterix en Obelix'-dorp bij Tongelaar

  •   keer gelezen   Historie

MILL | Brabants Landschap wil samen met Stichting Myllesheem en Kasteel Tongelaar een maquette realiseren die Tongelaar laat zien in de tijd van de Noormannen; een spannende tijd met dreigende invasie. Daarbij vragen ze hulp.

Tijdens een opgraving in 1964 zijn bij Kasteel Tongelaar, in de wei 'het Mot', funderingen gevonden van een versterkt huis. Al in de negende eeuw lag in de uitgestrekte, rivierrijke bossen van Tongelaar een versterkte motte-burcht. Deze burcht was gemaakt van hout, op een hoge aarden heuvel, gebouwd om dekking te zoeken tegen de Noormannen. Je moet je voorstellen dat de Maas maar 5 kilometer hier vandaan ligt en Tongelaar op een natuurlijke verhoging in het moeras. Vlak na de dood van Karel de Grote begon de invasie van de Noormannen met rooftochten door de Maasstreek als gevolg. Dit duurde twee eeuwen lang, ook wel de 'IJzeren Eeuwen' genoemd (800-1000).

Asterix en Obelix
Dit eerste begin van kasteel Tongelaar was dus een houten vesting, met wat boerderijtjes en een uitkijktoren; de vluchtburcht. Het zag er een beetje uit zoals het dorpje van Asterix en Obelix. Om dit stukje geschiedenis op levendige wijze beeldend te maken wil Brabants Landschap samen met Stichting Myllesheem en Kasteel Tongelaar een maquette laten maken door kunstenaar Paul de Maat. Deze maquette, op kindhoogte, zal naast het info-punt van Myllesheem en Brabants Landschap in het kasteel komen te staan, waar het voor iedereen tijdens openingstijden gratis toegankelijk is.

Doneren 'voordekunst'
Zonder crowdfunding is het onmogelijk zo'n soort project gerealiseerd te krijgen dus uw hulp is belangrijk. Met een donatie draagt u bij aan de realisatie van de maquette, compleet met landschap, dieren, boerderijen en gevaarlijke Noormannen achter de bosjes. De actie loopt tot en met 18 april op de crowdfundingssite 'Voor de Kunst'. Er zijn leuke beloningen als dank en naamplaquettes op de sokkel voor hoofdsponsors. Doneer eenmalig een bedrag via www.voordekunst.nl en draag direct uw steentje bij. Volg alle ontwikkelingen via Facebook of onze websites en blijf op de hoogte.
Doneren kan hier: https://www.voordekunst.nl/projecten/5262-maquette-motteburcht-tongelaar-1

Meer berichten