Plaquette bij Graafse synagoge vernieuwd

  •   keer gelezen   Historie

GRAVE | Aan de voormalige synagoge in Grave hing tot voor kort een herinneringsplaquette. Op die plaquette stond onder andere dat de bestemming als synagoge in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd beëindigd.

Uit historisch onderzoek door de stichting Graeft Voort blijkt echter dat de synagoge al sinds 1912 niet meer als zodanig in gebruik was. Weliswaar raakte het laatste restant van de Joodse gemeente te Grave bij het uitbreken van de oorlog op drift en zijn enkele Joodse inwoners ook daadwerkelijk in concentratiekampen vermoord maar de Duitsers (nazi's) hadden weinig van doen met de beëindiging van de synagoge.

Geen discussie
Het college van Grave wil geen discussie over een dergelijk gevoelig onderwerp. Besloten werd om de plaquette te vervangen. Gekozen is voor een meer neutrale tekst die toch recht doet aan de verdwenen Joodse gemeente in het Maasstadje. Vorige week is de plaquette vervangen.
Gelet op de symboolfunctie van de voormalige synagoge heeft het college ook besloten de synagoge te handhaven als een van de centrale plaatsen waar tijdens de jaarlijkse dodenherdenking stil wordt gestaan bij het tragische lot der Joden en meer in het bijzonder de Joodse inwoners van Grave.

Meer berichten