Kamp Amersfoort wil met de actie 'Geef gevangenen een gezicht' foto's van ex-gevangenen uit het Land van Cuijk in bezit krijgen.
Kamp Amersfoort wil met de actie 'Geef gevangenen een gezicht' foto's van ex-gevangenen uit het Land van Cuijk in bezit krijgen.

Heemkunde Oploo zoekt foto's ex-gevangen Kamp Amersfoort

Historie 372 keer gelezen

OPLOO | De heemkunde Oploo doet een beroep aan personen, historici en andere heemkundekringen die in het bezit zijn van foto's van mensen uit het Land van Cuijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten zijn geweest in Kamp Amersfoort, te delen met de heemkunde of het kamp. Deze foto's zijn bedoeld voor een gedenkplaat bij het nieuwe museum in Amersfoort.

Op 19 april 1945 is het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, het beruchte Kamp Amersfoort, door de geallieerden bevrijd. In het kamp hebben gedurende de oorlog ongeveer 35.000 gevangenen korte of lange tijd verbleven. De gedenkplaats van Kamp Amersfoort wordt grondig verbouwd. In het nieuwe museum is ruimte voor een Fotomonument. Het plan is om door middel van deze fotowand de gevangenen zichtbaar te maken, hen letterlijk en figuurlijk een gezicht te geven door van hun een afbeelding op te nemen. "Waarschijnlijk is niet van iedere gevangene een foto beschikbaar maar we willen alles opnemen wat er aan foto's of tekeningen nog vindbaar is. We doen daarom een oproep aan nabestaanden, familieleden, maar ook heemkundeverenigingen die dergelijke foto's hebben", aldus onderzoeker Leen Bogers van Kamp Amersfoort. Meer informatie via e-mail naar foto@kampamersfoort.nl en op de projectwebsite www.geefgevangeneneengezicht.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant