Market Garden: wat bracht jongeren?
Market Garden: wat bracht jongeren? (Foto: Annelies Graafsma)

Wat bracht jonge mannen de operatie Market Garden?

  •   keer gelezen   Historie

GRAVE | Het Graafs Museum en Graafs Kazemattenmuseum organiseren, in samenwerking met Biblioplus, drie lezingen over Market Garden en de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn op de maandagen 9 en 23 september en 7 oktober in de bieb van Grave.

Het is op 17 september 75 jaar geleden. Market Garden, heet de massale operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij luchtlandingstroepen en grondtroepen werden ingezet om een einde te maken aan de oorlog. Britten, Canadezen en Amerikanen moesten de bruggen over de Maas bij Grave, over de Waal bij Nijmegen en over de Rijn bij Arnhem veroveren. De operatie loopt aanvankelijk goed, maar de geallieerden verliezen in minder dan tien dagen uiteindelijk ongeveer 17.000 man. De oorlog zal nog een half jaar duren.

Jonge mannen
Over de jonge mannen die in 1944 deelnamen aan deze operatie vertelt journalist Dorine Steenbergen op 9 september in de bibliotheek van Grave. Zij sprak met nabestaanden van de soldaten van de operatie Market Garden. Kaarten bestellen via info@graafsmuseum.nl. Zie voor meer informatie en andere activiteiten in het kader van 75 jaar WO2 (Cider White CP) op de websites www.graafsmuseum.nl en www.kazemattenmuseum.nl

Meer berichten