Annabel Spanjersberg, lid educatiegroep van het Graafs Museum, deelt het boek ‘Wat is het je waard’ uit.
Annabel Spanjersberg, lid educatiegroep van het Graafs Museum, deelt het boek ‘Wat is het je waard’ uit. Foto: Annelies Graafsma

'Belangrijk om dilemma's in oorlogstijd te delen met de jeugd'

Historie 392 keer gelezen

GRAVE | Vertegenwoordigers van alle basisscholen in Grave, Overasselt en Heumen, van het Merletcollege en van de Visioschool in Grave waren afgelopen week aanwezig in het Graafs Museum in Grave. Ze kwamen voor de aftrap van het schoolproject 'Wat is het je waard?' over keuzes die gemaakt worden in tijden van oorlog.

Door Annelies Graafsma

Het project is een initiatief van Erfgoed Brabant-academie. De educatiegroep van het Graafs Museum leverde drie lokale verhalen. Op de scholen worden op 17 september, 75 jaar na de bevrijding, aan de hand van 'eigen' historische verhalen, diverse dilemma's besproken. De jeugd wordt geconfronteerd met keuzes die in elke oorlog gemaakt moeten worden. Wat zou jij doen, is steeds de prangende vraag? Lia Peters, lid educatiegroep van het Graafs Museum, verduidelijkt: "Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden gewone mensen vaak voor moeilijke keuzes. We vonden het belangrijk om dit de jeugd voor te leggen. In oorlogstijd kan een keuze grote gevolgen hebben. Het afwegen van dilemma's staat centraal in dit project 'Wat is het je waard?'. In ons lesmateriaal wordt oud-burgemeester Ficq even terug naar Grave gehaald. Hij kwam om in het concentratiekamp Dachau. Het verhaal over dokter Kanters stemt ook tot nadenken. Het derde verhaal gaat over de 'gewone" soldaat Jansen." Wethouder Ben Peters: "De leerlingen onderzoeken de keuzes die deze mensen maakten en stellen zich voor hoe zij gehandeld zouden hebben in die tijd. Daarmee worden de kinderen echt betrokken in 'onze' verhalen en 75 jaar vrijheid is daarvoor een treffend moment."

Lesmateriaal
Geschiedenisdocente Annabel Spanjersberg en data-analiste Afra Koopmans, beiden betrokken bij de educatiegroep, zetten de verhalen op schrift en overhandigden de boeken aan de docenten. De lesboeken worden gebruikt in groep 7 en 8 en in de geschiedenislessen van het eerste jaar van de middelbare scholen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant