Het nieuwe oorlogsmonument in Linden.
Het nieuwe oorlogsmonument in Linden.

Dorpsgemeenschap Linden herdenkt bevrijding op bijzondere wijze

  •   keer gelezen   Historie

LINDEN | Op zondag 22 september 2019 herdenkt de dorpsgemeenschap Linden de bevrijding van 17 september 1944 op bijzondere wijze. In aanwezigheid van veel genodigden, waaronder Amerikaanse gasten, wordt om 14.00 uur het nieuwe monument bij de entree van het dorp onthuld.

Kunstenaar Ruud Schrijvershof uit Linden ontwierp dit gedenkteken dat geheel bekostigd is door giften en sponsoring vanuit de eigen gemeenschap. De dag wordt om 11.00 uur geopend met een Vredesdienst in de Lambertuskerk van Linden. Omdat de plaatselijke geloofsgemeenschap vele jaren een belangrijke rol speelde bij de herdenking van de vijf omgekomen piloten en het verongelukte vliegtuig, vindt na afloop van de viering in de kerk ook dit jaar een korte ceremonie plaats op het kerkhof naast de kerk.

Wat gebeurde er?
Op 17 september 1944 sneuvelden vijf Amerikaanse soldaten bij een vliegtuigcrash boven Linden. Hun toestel had opdracht om tijdens de operatie Market Garden parachutisten te droppen in de omgeving van Groesbeek. Onder hevig afweervuur wisten zij de complete stick op één parachutist na te droppen. Zwaar getroffen draaide het toestel weg van dit afweervuur om uiteindelijk op de akker van Piet Martens in Linden neer te storten. De complete bemanning van het toestel en de onfortuinlijke parachutist kwamen hierbij om het leven. Zij brachten het hoogste offer voor onze vrijheid. De gesneuvelde Amerikanen worden daarom jaarlijks in Linden herdacht. 

Meer berichten