Antonio 'Tony' Barbaro gaf zijn leven tijdens de bevrijding van Mook en Molenhoek.
Antonio 'Tony' Barbaro gaf zijn leven tijdens de bevrijding van Mook en Molenhoek. (Foto: )

Dochter generaal Gavin en Amerikaanse erewacht bij herdenking bevrijding in Mook

  •   keer gelezen   Historie

MOOK | Op vrijdag 20 september is het precies 75 jaar geleden dat Mook en Molenhoek werden bevrijd en vindt een herdenking plaats bij het Antonio Barbaro-monument in Mook.

Bij de herdenking nabij de oude veerstoep in Mook, die om 17.30 uur start, zullen de dochter van generaal Gavin, Chloe Gavin, en majoor Garret Book van de 2e Combat Engineer Regiment Canadian Armed Forces aanwezig zijn. Burgemeester Willem Gradisen zal een speech houden en een krans leggen. Daarnaast zijn ook vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Canadese ambassade uitgenodigd. Heel speciaal is dat een Amerikaanse erewacht (Colour Guard ) van 20 personen acte de présence zal geven. De muziek wordt verzorgd door een speciaal samengesteld orkest van Harmonie Erica en Fanfare St. Caecilia, het koor de Broederschap van de Sangers, een doelzakspeler en een trompettist. U bent van harte uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen.

Bevrijding
82e Airborne divisie Leden van de 82e Airborne Divisie hebben Mook bevrijd op 20 september 1944 na hevige gevechten in het centrum van Mook tegen een overmacht van Duitse eenheden die probeerden bij Heumen de enige brug over het Maas-Waalkanaal te heroveren. Het bezit van deze brug was essentieel voor Operatie Market Garden. De Amerikanen verloren 81 soldaten tijdens de slag om Mook.

Antonio Barbaro
In februari 1945 start de geallieerde Operatie Veritable, die ook zou leiden tot de bevrijding van de dorpen Middelaar en Plasmolen. Op 15 februari 1945 rond 9.30 uur stapt de Canadese korporaal Antonio ("Tony") Barbaro in een bootje om zijn werkzaamheden aan de Baileybrug tussen Katwijk en Mook voort te zetten. De brug in Mook, waaraan hij met zijn kameraden werkt, dient om materiaal en troepen veilig de Maas over te brengen. Die ochtend onderschatten de jonge mannen echter de sterke stroming van de rivier. Hun boot slaat lek tegen een pijler van de brug. Tony geeft de twee beschikbare zwemvesten aan zijn kameraden en probeert zonder zwemvest aan de kant te komen. Hij redt het niet. Tony wordt 22 jaar. In 2014 roept de gemeente Mook en Middelaar Tony uit tot icoon van zowel de militairen als de inwoners die in Mook tijdens WO II zijn omgekomen. Zij worden allen herinnerd met het Barbaro monument en dit persoonlijke verhaal.

Meer berichten