Boek 'Fabrieksarbeid is mannenwerk' is vanaf heden verkrijgbaar.
Boek 'Fabrieksarbeid is mannenwerk' is vanaf heden verkrijgbaar. (Foto: Inpladi)

Boek 'Fabrieksarbeid is mannenwerk' over Cuijkse industrie verschenen

  •   keer gelezen   Historie

CUIJK | Afgelopen zondag is het boek 'Fabrieksarbeid is mannenwerk' verschenen. De schrijvers, Harrie Vullings uit Cuijk en Chris van Alem uit Beers, zijn blij dat de immense klus nu is afgerond en zijn zeer tevreden met het resultaat. "Er is héél erg veel tijd in gestoken, maar we hebben ons geen moment verveeld", zeggen beiden.

Het boek beschrijft de industrialisering van Cuijk in de periode 1945-2000. Als één van de 26 Brabantse dorpen en stadjes kreeg Cuijk na de oorlog de taak de plaatselijke industrie uit te breiden. Tot dan werd de lokale bedrijvigheid gedomineerd door de leerfabrieken (Regouin en Manders), zuivelbedrijven (Lacto en St. Maarten) en sigarenfabrieken (Victor Hugo en Philipsen-van Hussen). Onder aanvoering van de jonge burgemeester Louis Jansen en gesteund door rijkssubsidie voor nieuwe fabrieken en uitbreiding van bestaande fabrieken wist Cuijk in korte tijd nieuwkomers als Homburg en slijpsteenindustrie De Maas aan te trekken.
'Fabrieksarbeid is mannenwerk' beschrijft niet alleen de komst en ontwikkeling van deze en andere bedrijven, maar vertelt ook over de grote woningnood in Cuijk in de jaren na de oorlog en de snelle groei van de bevolking. De noodzaak om meer huizen te bouwen en meer arbeidsplaatsen te scheppen groeide daardoor, ook al omdat de landbouw door mechanisatie nauwelijks werk meer kon bieden aan boerenzonen. Ook doen de schrijvers relaas van de ontwikkeling van de lokale middenstand en de noodzaak om de arbeiders afleiding te bieden door middel van cultuur, sport en recreatie. Het boek gaat niet voorbij aan de moeilijke periode die de Cuijkse industrie doormaakte vanaf de tweede helft van de jaren zeventig.
Het eerste exemplaar werd afgelopen zondag overhandigd aan de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar en is vanaf heden voor 24,95 euro te koop bij de HEMA, Via Canella, Jumbo Bosmans en het Cuijks Archief.

Meer berichten