Medewerkers en vrijwilligers van De Cocon (VPTZ) in Sint Anthonis in gesprek met elkaar. 'Het is erkentelijk werk, zeker niet verdrietig.' (foto: Martijn Schwillens)
Medewerkers en vrijwilligers van De Cocon (VPTZ) in Sint Anthonis in gesprek met elkaar. 'Het is erkentelijk werk, zeker niet verdrietig.' (foto: Martijn Schwillens) (Foto: Martijn Schwillens)

Het leven gaat altijd verder in De Cocon: 'Het voelt hier als thuis'

  •   keer gelezen   Human Interest

SINT ANTHONIS | Het leven gaat altijd verder in De Cocon. Het hospice, gelegen in het hart van Sint Anthonis, biedt een thuis voor inwoners van het Land van Cuijk die terminaal ziek zijn. "Onze grote kracht is de huiselijkheid en de kleinschaligheid. Het klinkt misschien gek, maar er wordt hier veel gelachen. Door onze vrijwilligers en door onze tijdelijke bewoners", vertelt coördinator Miranda van den Broek van de VPTZ Land van Cuijk.

'Lieve mensen, bedankt voor de lieve zorgen. Wat een mooie plek!!' Op het krijtbord in de keuken heeft een familielid van een onlangs overleden gast een krabbel achtergelaten. Ze heeft er een 'hartje' bijgezet om haar boodschap wat extra kracht bij te zetten. "Ik heb vroeger in de gezondheidszorg gewerkt, maar ik heb nooit zulk dankbaar werk gehad als hier", vertelt Dini van der Pol, die sinds 2012 vrijwilliger is in De Cocon. "Ik verricht geen medische handelingen, maar bied een luisterend oor, schud het kussen eens op of maak een wandeling met onze gasten. Het is erkentelijk werk, zeker niet verdrietig. Natuurlijk gaat het gepaard met een traan en een lach, maar er wordt gelukkig meer gelachen dan gehuild", verzekert ze.

Totaalplaatje
De keukentafel neemt een centrale plek in bij De Cocon. "Afgelopen zondag hebben we nog met z'n allen aan tafel gezeten en frietjes gegeten", vertelt Jan. De inwoner van Sint Anthonis bevindt zich in zijn laatste levensfase, maar somber is hij allerminst. "Het totaalplaatje is goed. Ik heb het hier meer dan 100% naar mijn zin. Ik voel me hier thuis", zegt hij. Zijn dochter Marion knikt. "Ons gezin komt uit het dorp, dus we waren bekend met De Cocon. Ons mam fietste er vroeger altijd langs en keek dan bewust de andere kant op. Maar nu mijn vader hier ligt, heeft ze gemerkt dat hier helemaal geen droevige sfeer hangt. Het personeel en de vrijwilligers nemen alle tijd voor mijn vader. We kunnen mee-eten als we willen, maar we weten ook dat hij persoonlijke aandacht krijgt als wij er eens niet zijn. Dat geeft ook rust. Voor mijn moeder en voor mij."
Jan lacht. "Dan komen de vrijwilligers even een kwartiertje kletsen of doen we samen een spelletje. Het voelt als mijn eigen kamer. Dat vind ik prettig. Voor als ik even alleen ben en tv wil kijken of de krant wil lezen."

'Geeft voldoening'
Jan en Marion bevestigen de woorden die Ine Poodt even eerder vertelt in de familiekamer van De Cocon. Ze is één van de 85 vrijwilligers die de gasten ondersteunen. "De verpleegkundige handelingen worden hier verricht door de thuiszorg, maar de rest van de verzorging wordt door onze vrijwilligers gedaan. Omdat iedereen diensten van vier uur draait, hebben we per week 56 vrijwilligers nodig", verduidelijkt Marjolet Kamps van VPTZ. "Onze vrijwilligers zijn goud waard, maar extra handjes zijn altijd welkom." Ine vertelt: "Het geeft voldoening om van betekenis te kunnen zijn voor gasten en hun naasten." Dat kan de ene keer een wandeling zijn, dan weer het bakken van een ei voor een gast die middenin de nacht zin krijgt in een omelet. Dini vult aan: "Elke dag is anders. Ook het contact met andere vrijwilligers is erg fijn. Vanwege de overdracht heb je altijd met zes collega's van doen. Daarnaast is het ook fijn om af en toe je eigen verhaal te kunnen delen, want sommige gasten verblijven hier soms weken en dan bouw je toch een zekere band op."

VPTZ Thuis
Naast De Cocon, die plaats biedt aan vier gasten, heeft VPTZ ook nog VPTZ Thuis, specifiek bedoeld voor terminaal zieke mensen die de wens hebben om thuis te sterven. "Dan komt een vrijwilliger van ons bijvoorbeeld van 23.00 tot 7.00 uur bij een cliënt thuis waken, zodat een partner rustig kan slapen of juist overdag, zodat een mantelzorger even ontlast wordt. Weinig mensen weten dat wij als VPTZ ook die dienst aanbieden", besluit Miranda.
Meer informatie via VPTZ Land van Cuijk, tel. 0485-381 927 of www.vptzlandvancuijk.nl

Meer berichten