Cindy Wielders is de initiatiefnemer van de Buurtcamping Boxmeer.
Cindy Wielders is de initiatiefnemer van de Buurtcamping Boxmeer. (Foto: Martijn Schwillens)

Buurtcamping Jut&Jul voor de minima in Boxmeer: 'Ik ben hier gelukkig'

  •   keer gelezen   Human Interest

BOXMEER | Het grasveld naast De Driewiek in Boxmeer was afgelopen week omgeturnd tot een heuse Buurtcamping. Voor minima die toch eens op vakantie willen. "Om te proberen, maar de reacties zijn erg positief. Volgend jaar willen we het weer organiseren en dan voor tien tot vijftien gezinnen", zegt initiatiefnemer Cindy Wielders.

Door Martijn Schwillens

Dat ze regelmatig een beroep moet doen op de Voedselbank, daarover doet Cindy (42) niet geheimzinnig. "Daar zie ik zoveel leed. Ik ben zelf ook een alleenstaande moeder met vier kinderen. Die kunnen niet op vakantie, maar dat willen ze wel. En zo ken ik zoveel mensen in Boxmeer. Een soortgelijke camping had ik al eens gezien in Amsterdam. Sindsdien liep ik met het idee en ben zodoende op een gegeven moment naar de mensen van De Driewiek gestapt. Zij waren direct enthousiast en werkten graag mee."

Armoede
En dus konden afgelopen week vijf gezinnen uit Boxmeer vakantie vieren in eigen dorp. "De enige eis is dat mensen onder of rond de armoedegrens leven. Sommigen mensen hadden zelf een tent of hebben die geleend en van Jumbo hebben we boodschappen gekregen. We kunnen gebruikmaken van de keuken van De Driewiek", vervolgt Cindy, die op loopafstand van de wijkaccommodatie woont, maar toch elke dag met haar gezin overnachtte in de tent. "Mijn luchtbed ging lek, dus ik heb niet heel goed geslapen, maar ik ben gelukkig." Ze glundert zelfs. "Jazeker, want ik ben blij dat ik dit kan en mag doen en dat de mensen zo enthousiast zijn over dit initiatief. Maandag kwam een buurtbewoonster het terrein op om ijsjes voor iedereen te brengen en een kennis heeft voor 50 euro aan boodschappen aan ons geschonken."

Herhaling
De Buurtcamping is voor herhaling vatbaar in 2020. "Het wordt dit jaar 'gedoogd', maar de pilot is geslaagd. Zodoende kunnen we volgend jaar een vergunning aanvragen. En dan het liefst voor zeven dagen in plaats van vijf en mogelijk in combinatie met de 'Doeweek', dus met activiteiten." Dat de gasten dan van heinde en verre komen, daar waakt Cindy voor. "Het moet wel voor Boxmeer en omgeving blijven."

Meer berichten